Sarajevo: Do 12 sati u Zetri vakcinisano 1.000 osoba

Za danas je na raspolaganju 4.000 vakcina AstraZeneca; imunizacija je počela od 8 sati i trajat će do 20 sati. 

Stotine građana Sarajeva u subotu ujutro čekaju ispred dvorane Zetre na vakcinu protiv korona virusa (Armin Durgut / PIXSELL)
Stotine građana Sarajeva u subotu ujutro čekaju ispred dvorane Zetre na vakcinu protiv korona virusa (Armin Durgut / PIXSELL)

Oko 1.000 građana vakcinisano je protiv korona virusa u subotu u Sarajevu do 12 sati, u dvorani Zetra, saopćile su zdravstvene vlasti, dodajući da će brojka do večeras biti i znatno veća.

Prema ranijoj najavi Vlade Kantona Sarajevo, mogu se vakcinisati svi građani, stanovnici Kantona Sarajevo, stariji od 18 godina. Vakcinacija se odnosi samo na osobe koju prvi put primaju vakcinu protiv korona virusa.

“Građani su pozvani da dođu bez najave, da se vakcinišu, rekla je Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, piše agencija Anadolija.

„Na raspolaganju je vakcina AstraZeneca i to 4.000 doza. Dani otvorenih vrata će trajati danas, sutra i prekosutra”.

“Imamo podatak da je do 11 sati vakcinisano oko 800 građana, odnosno do 12 sati oko 1.000 građana“, dodala je.

Punktovi za vakcinaciju će biti otvorena do 20 sati.

 

(Armin Durgut / PIXSELL)

Epidemiolozi pozivaju na oprez

Kanton Sarajevo je bio jedna od najpogođenijih regija korona virusom u Bosni i Hercegovini. Od početka pandemije u martu 2020. zaraženo je približno 53.000 građana, na nešto manje od pola miliona stanovnika. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih korona virusom u tom kantonu je 13. No, iako je epidemiološka situacija zadovoljavajuća, zdravstvene vlasti upozoravaju na strogo pridržavanje epidemioloških mjera, kao i vakcinaciju.

U cijeloj Bosni i Hercegovini od početka pandemije korona virusa zaraženo je više od 205.000 osoba, na 3,7 miliona stanovnika. Umrlo je skoro 9.700 osoba, što zemlju svrstava među one sa najvećom stopom smrtnosti od posljedica korona virusa u svijetu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO