NSRS usvojio Prijedlog zakona kojim se odbacuje Inzkova odluka o zabrani negiranja genocida

Od 83 poslanika prisutna su bila 73, a za je glasalo njih 70.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, koja se donosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, uz jedan amandman koji je postao sastavni dio zakona, kao i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS-a

Od 83 poslanika prisutna su bila 73, a za je glasalo njih 70.

Oba zakona usvojena su po hitnom postupku i na prijedlog klubova poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP.

Usvojene su i odluke kojima oba zakona stupaju na snagu dan nakon dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Narodna skupština usvojila je i zaključak kojim podržava zaključke koji su usaglašeni 26. jula u Narodnoj skupštini RS-a na sastanku predsjednika političkih partija sa sjedištem u RS-u, koje imaju narodne poslanike.

Odbacuju ‘nametnute odluke’

“Mi predstavnici stranaka iz RS odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika, smatramo ih neprihvatljivim i ništavnim. Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavniika u zajedničkim institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona”, navodi se u jednom od tih zaključaka, prenosi Anadolija.

Podržan je i zaključak koji glasi: “Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom.”

Svoj potpis na zaključke su stavili Milorad Dodik, lider SNSD-a, Mirko Šarović, lider SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Nebojša Čubrilović, predsjednik DEMOS-a, Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, Nenad Stevandić, lider US, Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, Petar Đokić, lider SP-a, Goran Selak, predsjednik SPS-a i Darko Banjac, lider NPS-a.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koristeći svoje ovlasti, donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda.

Izvor: Al Jazeera i agencije