Novi visoki predstavnik Schmidt stigao u BiH

Na dužnost stupa 1. augusta i na toj funkciji će zamijeniti Austrijanca Valentina Inzka, koji je 12 godina bio visoki predstavnik.

Uoči dolaska u BiH, Schmidt je izjavio da put te zemlje ka EU i njena transformacija u demokratsku zemlju podrazumijeva da u njoj ne smije postojati etnička orijentacija (Arhiva)

Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt stigao je danas u BiH, prenosi agencija Beta pozivajući se na lokalne medije.

Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH dočekali su Schmidta na graničnom prelazu Ivanica, između BiH i Hrvatske.

On je do graničnog prijelaza stigao privatnim automobilom, poslije čega je odgovornost za njegovu sigurnost preuzeo DKPT.

Schmidt će prvo otputovati u Mostar, a predviđeno je da u Sarajevo stigne u večernjim satima.

Na dužnost stupa 1. augusta i na toj funkciji će zamijeniti Austrijanca Valentina Inzka, koji je 12 godina bio visoki predstavnik.

Pitanje nametnutog zakona

Uoči dolaska u BiH, Schmidt je izjavio da put te zemlje ka EU i njena transformacija u demokratsku zemlju podrazumijeva da u njoj ne smije postojati etnička orijentacija. Ukazao je i da je neodrživo narušavanje teritorijalnog integriteta na Balkanu.

Komentirajući Inzkovu odluku da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, Schmidt je rekao da EU, ako pravilno tumači njene smjernice, zahtjeva upravo takvu vrstu zakona za koji je kazao da je etnički neutralan.

„Ne radi se o tome da li je u pitanju Hrvat ili Srbin, već da li je neko uradio nešto što nosi breme krivice. Koliko vidim, to će pitanje, uz visokog predstavnika, otvoriti i sam put ka EU. Ne možete to skinuti s dnevnog reda“, naveo je.

Schmidt je rekao da želi naglasiti jednu stvar, a to je da „čak i ako neko misli da se takvim zakonom mogu postići promjene u društvu, grdno se vara”.

Izvor: Agencije