BiH: Petogodišnji dječak iz migrantske porodice utopio se u Uni

O ovoj je tragediji otvorena istraga koju vodi nadležno okružno tužilaštvo.

Tragedija se zbila na području općine Novi Grad [Marko Jurinec/PIXSELL]

Petogodišnji dječak iz migrantske porodice utopio se u rijeci Uni u noći između četvrtka i petka pri pokušaju članova njegove porodice da ilegalno prijeđu iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Tragedija se zbila na području općine Novi Grad (Bosanski Novi), a prema izvještaju lokalne policije u porodici ilegalnih migranata, porijeklom iz Afganistana, uz roditelje je bilo još četvoro maloljetne djece.

Dječak koji je smrtno stradao navodno je ispao ocu iz naručja dok su pokušavali pregaziti rijeku, piše Hina.

Ljekari nisu uspjeli reanimirati dječaka

Nakon dojave na mjesto nesreće uz spasilačke timove stigla je i medicinska ekipa, a potraga za dječakom trajala je nešto manje od sat vremena prije nego što je njegovo beživotno tijelo pronađeno. Pokušaji liječnika da ga reanimiraju nisu dali rezultate.

O ovoj je tragediji otvorena istraga koju vodi nadležno okružno tužilaštvo.

Prema dostupnim podacima policijskih agencija u BiH, priliv ilegalnih migranata u tu zemlju ove je godine znatno manji nego prethodnih, no njih nekoliko hiljada i dalje tamo boravi čekajući priliku za nastavak puta.

Najveći dio migranata i dalje je koncentriran na području Unsko-sanskog kantona. Nakon što su lokalne vlasti u Bihaću migrante iz tog grada premjestile u kamp Lipa, udaljen dvadeset kilometara, njih oko hiljadu i po premjestilo se bliže granici i sada tamo borave u improviziranim staništima jer vjeruju kako će tamo lakše preći u Hrvatsku.

Izvor: Agencije