Memorijalni centar Kamičani: Porodice se oprostile od 12 ubijenih Prijedorčana

Iz Instituta za nestale osobe BiH naveli su da su žrtve ukopane ove godine u Kozarcu ubijene 1992. godine.

Šefik Džaferović, član predsjedništva Bosne i Hercegovine poručio je danas nakon kolektivne dženaze prijedorskim žrtvama klanjane u Memorijalnom centru Kamičani da će borba za istinu i pravdu biti nastavljena, javlja Anadolija.

Džaferović je podsjetio da je danas klanjana dženazu-namaz za 12 prijedorskih šehida i da su se prisjetili svih prijedorskih šehida i odali im poštovanje i dodao da će to raditi zauvijek.

Prema njegovim riječima, prenosiće istinu o onome što je ovdje bilo od 1992. do 1995. godine mlađim generacijama i te generacije će tu istinu prenositi generacijama koje dolaze poslie njih.

Džaferovič je istakao da se nikada ne smije zaboraviti šta se dogodilo jer onda prijeti opasnost da se zlo ponovi.

Iz doline Sane protjerano bošnjačko i hrvatsko stanovništvo

“Kada se sagleda monstruoznost zločina i svi njegovi elementi koji su izvršeni ovdje 92. godine iako je Haški tribunal ovo okvalificirao samo kroz zločin protiv čovječnosti ja mislim da ovo sve skupa ima elemente genocida”, rekao je Džaferović.

Podsjetio je da je iz doline Sane protjerano bošnjačko i hrvatsko stanovništvo, da je ubijeno preko 3.170 ljudi, od čega 102 djece i 250 žena.

“Nastavićemo dalje da se borimo za istinu i pravdu. Ono što je sada prioritet je da se pronađe još preko 600 onih koji se vode kao nestali, da se dostojanstveno ukopaju i da tragamo za onim koji su na bilo koji način učestvovali u ovom gnusnom zločinu”, kazao je Džaferović

Klanjana dženaza

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora danas je klanjana 25. kolektivna dženaza nakon koje će uslijediti ukop 12 žrtava, prenosi Anadolija.

Programu u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane prisustvuje veliki broj građana, kao i najviši zvaničnici Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice (IZ) u BiH, a kolektivnu dženazu predvodiće reisu-l-ulema IZ Husein ef. Kavazović.

Iz Instituta za nestale osobe BiH naveli su da su žrtve koje će se ukopati ove godine u Kozarcu ubijene su 1992. godine, a njihovi posmrtni ostaci u proteklom periodu su ekshumirani iz masovnih grobnica Korićanske stijene, Tomašica, Hrastova Glavica kao i na lokalitetima Kozarac – Garevci i Jablanica – Prosara.

Ekshumacije iz masovne grobnice Korićanske stijene

Najmlađa žrtva koja će naći konačan smiraj ove godine je Fikret Marošlić, koji je imao svega 21 godinu kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama.

Zajedno sa Fikretom, ove godine biće ukopan i njegov otac Himzo Marošlić, koji je imao 47 godina u momentu smrti. I njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama. On je ujedno i najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine.

Osim njih, nakon kolektivne dženaze u Šehidskom mezarju Kamičani i Šehidskom mezarju Čarakovo biće ukopani i Emin (Hasan) Ćoralić, rođen 1950. godine, Vasif (Mahmut) Mujkanović, rođen 1960. godine, Rifet (Abid) Kahrimanović, rođen 1959. godine, Sakib (Mustafa) Denić, rođen 1958. godine, Hasib (Hasan) Behlić, rođen 1950. godine, Mirso (Šefik) Brdar, 1963. godine, Ismet (Husein) Hirkić, rođen 1950. godine, Idriz (Ešef) Duračak, rođen 1954. godine, Nedžad (Adem) Fazlić, rođen 1959. godine i Samir (Rizvo) Merdžić, rođen 1970. godine.

Biciklistički marathon Bihać – Kozarac

Posmrtni ostaci Prijedorčana ispraćeni su juče iz identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu, a nakon prolaska kroz Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Novi Grad/Bosanski Novi, kako bi podsjetili na stradanja u Bosanskoj Krajini, u poslijepodnevnim časovima povorka je stigla u Prijedor.

U znak sjećanja na u posljednjem ratu ubijene Prijedorčane iz Bihaća, Cazina i Bužima juče je krenuo prvi biciklistički maraton Bihać – Kozarac, koji je organizirao Klub ekstremnih sportova “No limit” iz Bihaća. Učesnici su se okupili u Bosanskoj Otoci odakle su preko Bosanske Krupe, Bosanske Otoke, Novog i Prijedora sinoć došli u Memorijalni centar Kamičani u Kozarcu.

U Prijedoru je ’90-ih godina ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti, a ubijeni Prijedorčani ekshumirani su na oko 500 lokacija. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.

Izvor: Agencije