Podgorica: Srbi u Crnoj Gori nemaju druge matice

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore odbacuje ocjene ministra inostranih poslova Srbije Nikole Selakovića o, navodnoj ugroženosti interesa srpskog naroda u Crnoj Gori.

Nikola Selaković: Legitiman interes Srbije je da se zaštiti identitetska osobenost i pravo na tu osobenost pripadnicima srpskog naroda u Crnoj Gori (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore odbacuje ocjene ministra inostranih poslova Srbije Nikole Selakovića o navodnoj ugroženosti interesa srpskog naroda u Crnoj Gori.

U saopćenju iz Ministarstva u Podgorici se tvrd kako se zvanični Beograd, “vjerovatno suprotno želji svojih građana”, bavi često vlastima Crne Gore i njenim građanima, umjesto suočavanja s domaćim i međunarodnim izazovima.

Ministarstvo je pozvalo Selakovića da u direktnoj komunikaciji s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Ðorđem Radulovićem iznese sva pitanja od zajedničkog interesa, nedoumice, sumnje i neslaganja, kako i priliči susjednim državama i ozbiljnim državničkim funkcijama, “koje podrazumijevaju odgovornost i rad u interesu naših naroda”, prenosi Tanjug, pozivajući se na CDM.

‘Primjesa upitne političke etike’

“Neshvatljiva je konstantna želja zvaničnika da u svim nastupima govore o ‘legitimnom pravu’ da brinu o 30 posto naših građana, predstavljajući Srbiju kao matičnu državu srpskog naroda. U ovom kontekstu jedino ispravno bilo bi shvatiti i priznati da su građani Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi lojalni, punopravni i uvaženi građani i da njihova jedina matica može biti Crna Gora”, navode u Ministarstvu vanjskih poslova.

Iz Ministarstva ocjenjuju da je bilo kakav drugačiji pristup neprihvatljiv i da nosi primjesu upitne političke etike.

“To znači da svi naši državljani koji se osjećaju Srbima nemaju druge države, niti matice, osim države svih nas – Crne Gore. Njena vlada i institucije jedina su adresa za njih. Naša država ne želi da se odrekne niti jednog jedinog čovjeka, a kamoli 30 posto Srba, koji su neizostavan temelj naše države”, poručuju u saopćenju.

Ocjenjuju da pozivanje na historijske “činjenice”, poput izjave da je Crna Gora toponim koji postoji od 14. vijeka, koja nosi primjesu pežorativnog i uvredljivog odnosa te tumačenje odluka suverene države Crne Gore, i to pod studijskim reflektorima, nije mjera dobrosusjedske politike i umijeća pregovaranja, što vide kao dužnost i obavezu koju nosi funkcija ministra vanjskih poslova.

Poziv ministru da posjeti Podgoricu

Šef crnogorske diplomatije je na početku mandata uputio poziv Selakoviću da dođe u posjetu Crnoj Gori što predstavlja jasan signal spremnosti za dijalog i pronalaženje rješenja o pojedinim bilateralnim pitanjima, kao i volje da se, uprkos određenim neslaganjima, nađu tačke koje spajaju, a ne razdvajaju.

Crna Gora je građanska i multietnička država, koja je posvećena izgradnji građanskog društva, kao i poštovanju i očuvanju posebnosti pripadnika različitih nacija, religija i kultura, kaže se u saopćenju.

Selaković je u nedjelju, komentirajući izjavu crnogorskog predsjednika Mila Ðukanovića da Srbija nije prihvatila nezavisnost Crne Gore, rekao da to nije tačno i upitao kakva je to briga države Crne Gore o Srbima u toj državi.

Izvor: Agencije