Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za Osmana Mehmedagića

Čelni čovjek Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine uhapšen je jzbog sumnje da je počinio krivična djela, uključujući zloupotrebu službenoj položaja.

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić (Armin Durgut / PIXSELL)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u četvrtak određivanje jednomjesečnog pritvora za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića, uhapšenog u srijedu u Sarajevu zbog sumnje da je počinio više krivičnih dijela, uključujući zloupotrebu službenoj položaja.

Iz državnog Tužilaštva je saopćeno da predlažu pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi Mehmedagić mogao “ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i iz razloga što bi puštanje osumnjičenog na slobodu moglo prouzročiti uznemirenje javnosti i građana, s obzirom da su već evidentirani elementi narušavanja sigurnosti povezani s njegovim lišenjem slobode“.

Čelni čovjek OSA-e uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Izvor: Agencije