Uhapšeni suci koje je Mamić optužio za korupciju

Nakon što mu je zatvorska kazna od šest i po godina postala pravosnažna, Mamić je optužio više hrvatskih sudija za korupciju i kriminal.

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala potvrdio je hapšenje sudaca koje je ranije bivši čelnik nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba Zdravko Mamić optužio za primanje mita.

„Za sada se može potvrditi da su uhićene četiri osobe među kojima su trojica sudaca…“, saopćio je USKOK.

U Osijeku je u srijedu ujutro počela akcija hapšenja sudaca povezanih sa slučajem Zdravka Mamića koji ih je optužio za korupciju, izvijestili su hrvatski mediji.

Ranije je proces pokrenut protiv sudaca Zvonka Vekića, Darka Krušlina i Ante Kvesića, koje je Mamić u martu prozvao za primanje mita kako bi ga oslobodili u sudskom postupku za izvlačenje novca iz Dinama, izvijestio je Telegram.hr.

Advokat Darka Krušlina Ljubo Pavasović Visković za Jutarnji list je potvrdio da je policija jutros oko šest sati upala u dom njegovog klijenta u Osijeku.

“To nije samo štrik, to je mreža… To su tri suca, to sad već djeluje kao sistemski poremećaj imuniteta, kao lupus”, komentarisao je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović hapšenje sudaca, izvijestila je Al Jazeerina Marina Barukčić Stričević.

Mamićeve optužbe

Vrhovni sud potvrdio je presudu braći Zdravku i Zoranu Mamiću za izvlačenje 116 miliona kuna [15,47 miliona eura) iz Dinama. Obojica se nalaze u BiH čije državljanstvo imaju.

Mamić je u oktobru Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. marta je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je predsjednika suda Zvonka Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”.

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 hiljada eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem.

U međuvremenu je putem društvenih mreža pozvao suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za “reformu pravosuđa”.

Objavljene su i fotografije sa druženja Mamića i sudaca.

Na društvenim mrežama nakon hapšenja u srijedu oglasio se i sam Zdravko Mamić. U podužem postu na društvenoj mreži Facebook Mamić je rekao da je sretan da konačno počinje „progon reketara i lopova u sudačkim krugovima“.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO