Presuda Mladiću bitna za historiju Evrope

‘Ne postoji adekvatna kazna za Mladića i ništa ne može vratiti u život ubijene i osigurati potpuni pravdu ako imamo u vidu monstruoznost zločina’, rekao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Ratko Mladić je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor (EPA)

Potvrđena presuda Ratku Mladiću i doživotna kazna zatvora među žrtvama iz Prijedora je dočekana s dvojakim emocijama, javlja Anadolija.

Emsuda Mujagić, predsjednica Udruženja žena “Srcem do mira” iz Kozarca je rekla da je razočarana zato što Mladić nije osuđen za genocid u Prijedoru 1992. godine.

“Ipak, smatram da je kazna doživotnog zatvora ispravna”, rekla je Mujagić.

Prijedorčanka Suada Alić je rekla da očekuje da će pravda kad tad pobijediti. Ona je u ratu izgubila devet članova uže porodice, a kosti muža još nije pronašla. Razočarana je što Mladić nije optužen za genocid u Prijedoru.

Očekivana presuda

Saida Karabašić, predsjedavajuća udruženja Prijedorčanki Izvor, je rekla da su očekivali ovakvu presudu.

“Do zadnjeg daha ćemo se boriti za pravdu i istinu. Nadamo se da će pravda stići svakoga i za Prijedor ko god da je počinio zločin. Sve do sada je djelić pravde za sve”, rekla je Karabašić.

Emina Nuhić iz Kozarca je u ratu izgubila brata, a muž joj je preživio strijeljanje na Korićanskim stijenama. I ona je razočarana zbog presude vezane za Prijedor.

“Živimo u Prijedoru i nadamo se da će svi lokalni zločinci odgovarati za sve zločine”, rekla je Nuhić za AA.

Glavnokomandujući Vojske Republike Srpske Ratko Mladić danas je pravnosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u BiH.

Izetbegović pozdravio presudu

Pozdravljam presudu Mehanizma za međunarodne krivične sudove kojom je ratni zločinac Ratko Mladić pravomoćno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, uprkos činjenici da u toj presudi zločini u Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu i Vlasenici, iako su imali sve elemente genocida, nisu označeni kao takvi, naveo je danas predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, javlja Anadolija.

“Mladić nosi veliku odgovornost za genocid i druge stravične zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali stotine onih koji su okrvavili ruke još uvijek žive slobodno, na teritoriji naše zemlje ili uživajući protekciju susjednih država. Krajnje je vrijeme da Tužilaštvo BiH prestane sa pokušajima vještačkog izjednačavanja odgovornosti, te da procesuira sve one za koje postoji osnovana sumnja da su pravili zločine u Sarajevu, Srebrenici, Prijedoru, Foči, Zvorniku i desetinama drugih mjesta u BiH u kojima je zarad velikodržavnih projekata protjerivano, zlostavljano i ubijano civilno stanovništvo”, istakao je Izetbegović

Prihvatanje istine je jedini pravi put za uspješniju budućnost

Dodao je da bi ova presuda “trebala pomoći i srpskom narodu da skine teret koji mu nameću oni koji u njihovo ime odlikuju ratne zločince, slave ih i negiraju njihove zločine”.

“Prihvatanje istine je jedini pravi put za uspješniju budućnost svih nas na ovim prostorima”, smatra Bakir Izetbegović.

Ne postoji adekvatna kazna za Mladića

Potvrđenu presuda Ratku Mladiću i doživotnu kazna zatvora komentarisao je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je rekao:

“Ne postoji adekvatna kazna za Mladića i ništa ne može vratiti u život ubijene i osigurati potpuni pravdu ako imamo u vidu monstruoznost zločina. Ipak, činjenca je da to predstavlja djelomičnu pravdu i satisfakciju za žrtve, važno je da su pred licem cijelog svijeta njegova zlodjela nazvana pravim imenom, važno je da će ga civilizirani svijet pamtiti samo kao ratnog zločinca i ništa više. Žao mi je što je ovaj sud nije imao snage da konstatuje da je genocid počinjen i u drugim općinama u BiH”.

Džaferović je i dodao:

“Niko neće više moći utvrditi da je politički i vojni poduhvat na čelu sa Mladićem i Karadžićem bio legitimni poduhvat. To je bio UZP sa ciljem stvaranja čistih etničkih teritorija a koji je rezultirao genocidom i drugim zločinima”.

Bivši logoraš iz Bosanske Krajine Satko Mujagić komentarišući presudu Ratku Mladiću je rekao kako su mnogi očekivali ovakvu presudu.

“Mnogi su očekivali ovu presudu, jer je Radovan Karadžić dobio istu. Jutros sam nekako opet počeo da se nadam da će biti osuđen za genocid u drugim općinama, pomislio sam da će nešto biti. Kako su odbijali žalbe tokom presude, nekako je išlo u tom pravcu da bi se genocid mogao dokazati, ali glasovima 3:2 je odbijena žalba Tužiteljstva, što isto govori nešto”.

Iako je Mladić osuđen Mujagić je potencirao da to neće vratiti njegove dane provedene u logoru.

“On je osuđen, ali meni to neće vratiti moje mrtve, neće vratiti moje dane u logoru. Međutim, to je bitno za historiju BiH, Balkana pa i Evrope i da se dokaže nekim usijanim glavama da se to dešavalo. Bitno je naglasiti da je poražavajuće ono što se dešava danas u Bratuncu i Banja Luci, to je sramotno, da glorifikuju Mladića, On je masovni ubica, osuđeni. Bilo bi jako bitno da jednostavno pogledamo nazad da kažemo desilo se i idemo dalje. Ako političari nastave ovako, vraćamo se u 80-te”.

Salkić: ‘Presude trebaju naći svoje mjesto u udžbenicima’

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić izjavio je da presude Međunarodnog suda pravde u Hagu formiraju sliku o zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine te da ove presude trebaju naći svoje mjesto u udžbenicima historije u svim državama regiona kako bi bio spriječen svaki pokušaj ponavljanja zločina i genocida u budućnosti.

“Današnja presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću međunarodni je sudski pečat na zločine počinjene u BiH. Svako onaj ko nastavi da negira dokazane, presuđene ratne zločine i genocid te nastavi veličati presuđene ratne zločince provodi završnu fazu genocida. Nastavkom negiranja ratnih zločina i veličanjem ratnih zločinaca priprema se teren za novi genocid u budućnosti. Zbog toga pod hitno treba nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca i zabrani ulaska u BiH svima onima koji negiraju sudski dokazan i presuđen genocid te veličaju ratne zločince”, istakao je Salkić.

Prema njegovim riječima, ovaj zakon je u interesu dugotrajnog mira, katarze, suočavanja sa prošlošću i vraćanja povjerenja među građanima u BiH i cijelom regionu.

Presude velika prilika za objektivno suočavanje sa prošlošću

“Činjenica da je ranije Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu osudio Radovana Karadžića, vođu pobunjenih bosanskih Srba, na doživotnu kaznu zatvora za progone sa teritorije za koju su bosanski Srbi smatrali da polažu pravo, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce i za genocid u Srebrenici. Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu da je Srbija odgovorna što nije spriječila genocid i kaznila počinioce. Presuda Međunarodnog sud pravde u Hagu da su vojska i dijelovi policije bosanskih Srba, pod kontrolom Karadžića i Mladića, počinili genocid nad muslimanima Bošnjacima stanovnicima ‘sigurne zone’ UN-a Srebrenica formiraju sliku o zločinima počinjenim u BiH”, naveo je Salkić.

On je dodao da su ove presude velika prilika za objektivno suočavanje sa prošlošću i novi iskorak ka vraćanju povjerenja, ako se budu razumjele na najbolji način.

Ratko Mladić danas je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i drugih zločina u BiH. Drugostepenom presudom nije proglašen krivim za genocid počinjen u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Zločinac nije vrijedan ubijene djece

Majka Nura Mustafić kojoj su u genocidu u Srebrenici ubijena tri sina i muž nakon pravosnažne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću kojom mu je potvrđena kazna doživotnog zatvora je izjavila kako taj zločinac nije vrijedan ubijene djece.

“On nije vrijedan naše djece, naše braće naših najmilijih, samo neka se zna da je počinjen genocid. Jedan čovjek vidite šta je uzrokovao. Cijela Bosna bijeli su nišani”, kazala je Mustafić i dodala:

“On je ubio meni tri sina i muža, ubio mi je unučad znači potomstvo, ja nemam ništa. Ima pravde kod dragog Allaha”.

Na pravomoćnu presudu Ratku Mladiću na doživotni zatvor reeagirala je i Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica”

“Jako mi je žao što druge opštine nisu ušle u presudu, ipak ovo je historijski događaj, zločinac će biti tamo gdje treba da bude, osjetit će kako je biti lišen slobode, a on je hiljade naše djece lišio života. Ovo je presuda za genocid i tražit ćemo od tužilaštava i sudova u BiH, Srbiji i Hrvatskoj da se na osnovu toga pokrenu procesi protiv drugih počinioca genocida, jer ih treba izvesti pred lice prave… Pozivam sve mlade iz RS, Srbije koji žive u lažima, da pročitaju presude, uđu u arhive, da ne slušaju nikoga, da sa mojim unucima i drugima grade bolje sutra, djeca moraju da nastave život, potrebno nam je pomirenje”, rekla je Subašić.

Komšić: ‘Postojala namjera za činjenje niza najstrašnijih zločinačkih djela’

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je da presuda Mladiću u kojoj je utvrđeno postojanje više udruženih zločinačkih poduhvata i to političkog, a sada i vojnog rukovodstva Republike Srpske, jasno govori da je postojala namjera za činjenje niza najstrašnijih zločinačkih djela u Bosni i Hercegovini, temeljenih na etničkim razlikama.

Time je, kako je naveo Komšić, veoma jasno utvrđeno da je iz te namjere političkog i vojnog vođstva Republike Srpske proizašlo planiranje, organizovanje i provođenje tog niza najtežih krivičnih djela, među kojima je i zločin genocida, zločin protiv čovječnosti, niza ratnih zločina i etničkog čišćenja.

„Kada to sve znamo, onda je jasno da je tadašnje političko i vojno rukovodstvo Republike Srpske imalo za svoj cilj stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine, u kojoj bi oni na taj način stvorili potpuno drugačiji ambijent za realizaciju njihovih političkih ciljeva, sa kojima se nažalost suočavamo i danas u mirnodopskim uslovima“, navodi se u saopćenju iz Komšićevog kabineta.

Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu rekao je da s obzirom u kakvom svijetu živimo trebamo biti zadovoljni, jer je to doživotna robija za ratnog zločinca i dodao:

“Ova presuda se odnosi na tri grupacije, sve žrtve koje nisu preživjele genocid, sve ono zločine kojima je komandovao Mladić, druga grupacija smo mi koji smo preživjeli sve to, ovo može bit jedna vrsta moralne satisfakcije, treća grupacija, to su oni koji su prenositelji te prakse Mladića, to je jenda zločinačka politika. Čovjek se mora upitati imali lijeka ovoj vrsti zla, nauka kaže da je to demokratija, ali ako pogledamo preko Drine, u Srbiji, onda ja ne vidim taj lijek, mi se trebamo okrenuti sebi i dalje razvijati društvo, da svi pojedinci rade na sebi.”

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Pravomoćnom i konačnom presudom, koju mu je danas izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), potvrđena je prvostepena presuda od 22. novembra 2017. godine.

Published On 08 Jun 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO