U Hrvatskoj počelo izdavanje digitalnih COVID potvrda

Od početka juna građani Hrvatske mogu doći do svojih digitalnih COVID potvrda o vakcinisanju, testiranju i preboljenju.

Hrvatska je prva država članica Evropske unije koja je uspostavila sistem izdavanja EU digitalnih COVID potvrda (EPA)
Hrvatska je prva država članica Evropske unije koja je uspostavila sistem izdavanja EU digitalnih COVID potvrda (EPA)

Krenulo je izdavanje digitalnih COVID potvrda građanima Hrvatske koji su se vakcinisali, negativno su testirani ili su po pozitivnom testu preboljeli COVID-19, a do dokumenta se može doći putem portala e-Građani ili u ispostavama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), objavilo je u četvrtak hrvatsko Ministarstvo zdravstva.

Svi hrvatski građani koji su se vakcinisali protiv COVID-19, ili imaju negativa, n testili su preboljeli COVID-19 u manje od šest mjesec, mogu od početka juna doći do svojih digitalnih COVID potvrda o vakcinisanju, testiranju i preboljenju, prenosi Hina.

Deseci hiljada izdatih potvrda

Potvrde u štampanom ili elektroničkom obliku, kojim dokazuju da su primili jednu od vakcina koja je registrirana na području Evropske unije, građani mogu dobiti putem portala e-Građani ili u jednoj od ispostava HZZO-a širom Hrvatske, osim na pet lokacija HZZO-a u Zagrebu, gdje se potvrde ne izdaju, objavila je Hrvatska televizija.

Hrvatska je prva država članica EU-a koja je uspostavila sistem izdavanja EU digitalnih COVID potvrda i, zajedno s Bugarskom, Češkom, Danskom, Njemačkom, Grčkom i Poljskom, povezala se s EU pristupnikom koji omogućava provjeru vjerodostojnosti potvrda.

U srijedu i četvrtak u Hrvatskoj je izdano više od 45.000 COVID potvrda, od čega je 90 posto onih o vakcinisanju.

Od toga je tek 4.000 potvrda zatraženo i izdano u papirnatom obliku.

Izvor: Agencije

Povezane

Vlada Slovenije ublažila je dio mjera u privredi i graničnom režimu. Odlučila je da produži većinu ograničenja, iako je ta zemlja već sedam dana u takozvanoj zelenoj fazi i očekivalo se ukidanje dijel

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO