Vučić uručio najveće državno priznanje Srbije Miloradu Dodiku

Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovani su i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto i lider crnogorskog Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Dodik je odlikovanje dobio zbog izuzetnih zasluga u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine, naročito Republike Srpske kao entiteta BiH (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom Vidovdana odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Među odlikovanima je i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, kojem je uručen Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovani su i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto i lider crnogorskog Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Dodik je odlikovanje dobio, kako su kazali na ceremoniji, zbog izuzetnih zasluga u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine, naročito Republike Srpske kao entiteta BiH.

On je kazao kako je svjedok dugi niz godina da se Srbija promijenila, da je danas bolja, moćnija i drugačija, a sve zaslugom Aleksandra Vučića, prenosi Klix.ba.

“Doprinos Aleksandra Vučića Srbiji je veliki, a komunikacija sa RS-om najbolja dosad. Ona je moćnija, bolja, politički jača. Imao sam priliku da sarađujem i s ranijim rukovodstvima Srbije, ali ovo je najbolji period saradnje”, izjavio je Dodik.

Isti orden Putinu i Xiju

Dodik je dodao da mu je drago da se ovo dešava povodom Vidovdana, te “vertikale srpskog naroda”.

“Moramo biti okupljeni oko zlatne riječi našeg naroda, a to je sloboda. Sloboda traži žrtvu… Vrijeđa me kad mi kažu da sam bosanski Srbin, jer sam ja samo Srbin”, zaključio je u svom obraćanju Milorad Dodik.

Ovaj orden je ustanovljen 26. oktobra 2009. godine, a prvi put uveden i dodijeljen 2010. godine. Dodjeljuje se predsjednicima država i vlada za naročite zasluge koje učine za državu Srbiju i njen narod.

Do sada su ovo priznanje primili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Narodne Republike Kine Xi Jinping, nekadašnji predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbayev i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Izvor: Agencije