Na području Kalinovika pronađeni posmrtni ostaci najmanje devet osoba

Posmrtni ostaci su upućeni u prosekturu u Visokom, gdje će biti vršena sudsko-medicinska obrada i utvrđivanje identiteta žrtava.

Potraga na području Kalinovika trajala je 15 dana (Tužilaštvo BiH)
Potraga na području Kalinovika trajala je 15 dana (Tužilaštvo BiH)

Ekshumacija na lokalitetu u kanjonu rijeke Bistrice, u mjestu Dobro Polje, u općini Kalinovik u Bosni i Hercegovini, nakon višednevnog procesa potrage za posmrtnim ostacima, danas je završena.

Na lokaciji su u prethodnih 15 dana istražitelji iz Posebnog odjela za ratne zločine, po nalogu postupajućeg tužioca, koordinirali rad ovlaštenih službenih osoba koje su sudjelovale u procesu ekshumacije, na kojoj su bili prisutni i ljekar-patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih ICMP, policijski djelatnici SIPA, kao i policijski djelatnici PS Foča i Kalinovik, koji su osiguravali lokaciju.

Potraga u svim krajevima BiH

Danas su mjesto ekshumacije posjetili predstavnik ICMP u BiH, kao i predstavnik ambasade Velike Britanije u BiH.

”Na mjestu ekshumacije pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci najmanje devet osoba, te je pronađeno više koštanih i posmrtnih ostataka, koji su izuzeti i upućeni u prosekturu u Visokom, gdje će biti vršena sudsko-medicinska obrada i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize“, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH, prenijela je Anadolija.

Uposlenici Tužilaštva BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, sudjeluju u procesima potrage za posmrtnim ostacima nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO