Hag: Presuda Stanišiću i Simatoviću 30. juna

Bivši čelnici Službe državne bezbednosti Srbije optuženi su za ratne zločine počinjene nad nesrbima tokom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Branioci su zatražili da Jovica Stanišić i Franko Simatović budu oslobođeni (EPA)
Branioci su zatražili da Jovica Stanišić i Franko Simatović budu oslobođeni (EPA)

Međunarodni sud u Hagu saopćio je kako će 30. juna, na kraju ponovljenog suđenja, izreći prvostepenu presudu bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, optuženim za ratne zločine počinjene nad nesrbima tokom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je obojicu 2013. godine oslobodio krivice po istoj optužnici, ali je 2015. godine usvojio žalbu tužilaca i naložio novo suđenje, koje je počelo 2017. godine, prenosi Beta.

Po nalogu suda, Stanišić i Simatović, koji su na privremenoj slobodi u Srbiji, moraju se u sudski pritvor u Scheveningenu vratiti do 24. juna.

U završnoj riječi tužitelji su zatražili da sud Stanišića (71), bivšeg načelnika SDB-a Srbije, i Simatovića (71), glavnog Službinog operativca, osudi na kaznu doživotnog zatvora zbog progona, ubistava, deportacija i prisilnog premještanja Hrvata i (tadašnjih) Muslimana u periodu 1991-95.

Ta krivična djela u optužnici su kvalificirana kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Branioci su zatražili da Stanišić i Simatović budu oslobođeni, jer njihova “krivica nije dokazana”.

Udruženi zločinački podhvat

Po optužnici, Stanišić i Simatović bili su protagonisti udruženog zločinačkog poduhvata, na čelu s predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uspostavljanje srpske dominacije na dijelovima Hrvatske i Bosne i Hetrcegovine nasilnim uklanjanjem nesrpskog stanovništva.

Kako su tvrdili tužitelji, “smrtonosan doprinos“ tom poduhvatu Stanišić i Simatović dali su preko “specijalnih jedinica“ SDB-a Srbije koje su počinile zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – Crvenih beretki, Srpske dobrovovljačke garde Željka Ražnatovića Arkana i Škorpiona.

Odbrana je pobijala da su te formacije bile u sastavu SDB-a Srbije i pod komandom Stanišića i Simatovića, prikazujući ih kao odmetnike ili jedinice bivše samozvane republike srpske Krajine ili tadašnje Republike Srpske.

Po braniocima, pripadnici SDB-a Srbije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini “legitimno su prikupljali obavještajne podatke ili su zakonito štitili tamošnje Srbe i sprečavali prelijevanje rata u Srbiju”.

Najduži postupak u historiji suda

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću posljednji je proces pred haškim sudom, u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Pred Haškim tribunalom i njegovim nasljednikom, sudskim Mehanizmom, do sada nijedan funkcioner Srbije nije proglašen krivim za ta zlodjela.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića, uključujući prvo i ponovljeno suđenje, traje već 18 godina.

To je najduži postupak u historiji suda u Hagu, budući da su Stanišić i Simatović optuženi i uhapšeni u proljeće 2003. godine.

Proces neće biti okončan ni kada 30. juna bude izrečena presuda, zato što i optužba i odbrana imaju pravo žalbe.

Izvor: Agencije

Povezane

Beli orlovi ponovo lete: Bokanov lov na izdajnike srpstva

Najnoviju metu vođa paravojne formacije Beli orlovi je pronašao u Anji Kožul, novinarki magazina srpske manjine ‘Novosti’.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO