COVID-19: U Hrvatskoj 13, u BiH 6 preminulih

Premijer Andrej Plenković izrazio je zabrinutost zbog smanjene zainteresiranosti građana za vakcinaciju.

Zaključno s 10. junom u Hrvatskoj su 1.386.564 osobe vakcinisane s najmanje jednom dozom, na 4,06 miliona stanovnika (EPA)

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 134 nova slučaja zaraze korona virusom, a 13 osoba je preminulo, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 1207. Među njima je 456 pacijenata na bolničkom liječenju.

Hrvatske zdravstvene vlasti pokušavaju vakcinisati što više ljudi protiv korona virusa i osigurati sigurniju turističku sezonu, koja ima velik udjel u BDP-u te zemlje, zbog čega je u četvrtak premijer Andrej Plenković i izrazio zabrinutost zbog smanjene zainteresiranosti građana za vakcinaciju.

Zaključno s 10. junom u Hrvatskoj su 1.386.564 osobe vakcinisane s najmanje jednom dozom, na 4,06 miliona stanovnika, navodi Nacionalni stožer civilne zaštite.

U Sarajevu bez smrtnih slučajeva

Povoljnija pandemijska situacija je u i susjednoj Bosni i Hercegovini.

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini je potvrđeno 30 novih slučajeva koronavirusa, a testirano je 1.698 uzoraka. Od jučer je preminulo šest pacijenata, javila je agencija Anadolija.

Od testiranih 444 pacijenata virus je otkiven kod njih 13 u Kantonu Sarajevo koji je bio najteže pogođena regija korona virusom u BiH, koja je suočena sa nedostatkom vakcina.

Od početka pandmije u toj je zemlji preminulo približno 9.500 pacijenta kod koji je dijagnosticiran korona virus, što je među najvećom stopom smrtnosti na milion stanovnika u svijetu, tokom trajanja pandemije od kraja 2019. godine.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Ðerlek izjavio je u petak da očekuje da će komisija Agencije za lijekove i medicinska sredstva te zemlje dati pozitivnu ocjenu za vakcinaciju djece od 12 do 15 godina protiv korona virusa, kao i da će vakcina vjerovatno prvo biti preporučena djeci koja boluju od hroničnih bolesti.

“Očekujem da će [agencija] dati pozitivno svjetlo i certifikat koji će dozvoliti upotrebu Pfizeriove vakcine za djecu od 12 do 15 godina”, rekao je Ðerlek za Radio televiziju Srbije (RTS).

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO