Novalić: Potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 vakcina Sinopharm za FBiH

Trenutno nisu poznati detalji ugovora, odnosno cijena nabavke te rokovi isporuke.

Federalni premijer je u Mostaru otkrio da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcina Sinopharm (Armin Durgut/PIXSELL) (Pixsell)
Federalni premijer je u Mostaru otkrio da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcina Sinopharm (Armin Durgut/PIXSELL) (Pixsell)

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas u pauzi sjednice Vlade u Mostaru, da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcina Sinopharm sa proizvođačem.

Istakao je da je javnosti poznato da je Federacija BiH direktno pregovarala sa Kinom za nabavku tih vakcina te da je ugovor uime Vlade Federacije BiH potpisao v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić, prenosi Fena.

“Također je poznato da zbog klauzule o javnosti nismo u mogućnosti dati više informacija o ovome. Vlada Kine je odobrila Federaciji BiH iznos pola miliona doza vakcina. Svugdje u svijetu države nabavljaju vakcinu, a Vlada FBiH je poduzimala, poduzima i poduzimat će sve aktivnosti da za građane FBiH nabavi vakcine,” poručio je Novalić.

Naglasio je da nikada nisu odustali ni od jedne mogućnosti za nabavku vakcina te naglasio da Pfizer pokušavaju nabaviti u dogovoru sa državnim nivoom.

Prvi ugovor koji je sklopila Vlada FBiH

“Sa Vladom KS pokušavamo nabaviti vakcinu Sputnjik V, za što je struka tražila dodatna pojašnjenja. Zaista nam nije jasno zašto Kantonu Sarajevo smeta ono što traži struka i zašto bespotrebno uznemiravaju javnost. Sve nedoumice trebaju biti riješene u okviru institucija,” kazao je te pozvao Vladu KS da u okviru institucija nastave saradnju, a sve u cilju nabavke vakcina za građane.

Novalić je u ime Vlade FBiH zahvalio Ambasadi NR Kine u BiH i Ambasadi BiH u Kini.

Kinezi su prošle sedmice potpisali ugovor i poslali ga diplomatskom poštom u BiH, a do jučer se čekalo da v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić formalizuje svoju funkciju i dobije ovlaštenje da zaključuje ugovore.

Trenutno nisu poznati detalji ugovora, odnosno cijena nabavke te rokovi isporuke.

“Imamo čvrsta obećanja o vrlo skoroj isporuci, jer isporuke iz Kine kontroliše Vlada NR Kine”, kazao je Skočibušić, prenosi Klix.

Ovo je prvi ugovor koji je Vlada FBiH uspjela sklopiti za direktnu nabavku vakcina protiv COVID-19.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO