Dvojica osječkih sudija i Tadić pritvoreni, Krušlin se brani sa slobode

Advokati dvojice sudija očekuju da će i njihovi klijenti uskoro na slobodu.

Uskok sumnja da su privedeni odgovorni za primanje i davanje mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem (Tomislav Miletić / Pixsell)

Dvojici osječkih sudija Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću te privredniku Dragi Tadiću sudija istrage odredio je u četvrtak istražni zatvor, dok je sudiju Darka Krušlina pustio da se brani sa slobode, kao i braća Mamić koji su u Bosni i Hercegovini.

Vekiću je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, Kvesiću zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, a Tadiću zbog tih razloga, ali i mogućnosti bijega jer ima i državljanstvo BiH, tvrdi Hina.

Uskok je najavio žalbu na odluku sudije istrage da odbije prijedlog za određivanjem istražnog zatvora sudiji Krušlinu, dok advokati ostale dvojice sudija očekuju da će i njihovi klijenti uskoro na slobodu.

Mamić dostavio dokaze

Uskok je ranije objavio da je protiv sve šestorice pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor detaljno navodeći zašto sumnjaju da su odgovorni za primanje i davanje mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.

Istraga je pokrenuta nakon što je Zdravko Mamić, pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Dinama, tužilaštvu dostavio dokaze protiv sudija koje je potom otvoreno prozivao za korupciju u javnim istupima i na društvenim mrežama.

Izvor: Agencije