Hrvatska nabavlja 12 Rafalea za skoro milijardu eura

Pariz saopćio da kupovina francuskih višenamjenskih lovaca jača strateške odnose Francuske i Hrvatske; SAD također podržao odluku Zagreba.

Vlada Hrvatske donijela je odluku o nabavi 10 jednosjeda i dva dvosjeda (EPA - Ilustracija)

Vlada Hrvatske nabavit će 12 polovnih francuskih višenamjenskih borbenih aviona tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 miliona eura, objavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale, 10 jednosjeda i dva dvosjeda“, precizirao je on, prenosi Hina.

Dodao je kako je izabrani višenamjenski borbeni avion najnovije generacije i smatra se jednim od najboljih na svijetu.

Četvorka u konkurenciji

“Francuska ponuda pokazala se najboljom, jer za najmanje novca Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen avion“, kazao je hrvatski premijer, naglasivši da je ponuda najpovoljnija.

Na konkursu za kupovinu nove generacije borbenih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uz odabrani Rafale, bili su ponuđeni novi američki F-16 Block 70, novi švedski JAS 39 Gripen C/D i rabljeni izraelski F-16 Barak.

SAD podržao odluku

Sjedinjene Američke Države podržale su odluku Zagreba da kupi francuske višenamjenske lovce i poručile Hrvatskoj da će interoperabilnost aviona učiniti njenog snažnog saveznika u NATO-u još snažnijim, saopćila je Američka ambasada u Zagrebu.

“Od hrvatske nezavisnosti, pomoć SAD-a Hrvatskoj dosegla je više od šest milijardi kuna”, ističe Američka ambasada i dodaje da SAD ostaje predan jačanju zajedničke odbrane u NATO-u.

“Od Afganistana do Kosova američki i hrvatski vojnici služili su rame uz rame diljem svijeta. Američko-hrvatsko odbrambeno partnerstvo stup je naših bilateralnih odnosa i izdržat će generacijama koje dolaze”.

Nešto ranije se o hrvatskoj odluci oglasio i službeni Pariz.

Hrvatska odluka oslikava jačanje strateških odnosa Francuske i Hrvatske, saopćila je francuska ministrica odbrane Florence Parly.

Nakon što je Grčka kupila 18 Rafala u januaru, “činjenica da je i druga članica EU-a izabrala ponudu evropske zemlje snažan je znak, mnogo veći od simboličnog”, dodala je Parly.

Izvor: Agencije

Povezane

Mnogobrojni su problemi s kojima se u posljednjih godinu dana suočavaju građani Hrvatske.

Published On 30 Apr 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO