Prvostepena presuda: Čauševiću devet godina zatvora

Bivšem čelniku UIO-a bit će oduzeto više od 250.000 eura, četiri stana i isto toliko poslovnih prostora, te zemljište.

Bivši čelnik UIO-a BiH Kemal Čaušević osuđen za primanje dara i pranje novca [BIRN BiH]

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemal Čaušević osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora za primanje dara i drugih oblika koristi, te pranje novca, a Anes Sadiković na dvije godine zatvora za davanje dara pri uvozu tekstila.

Prvostepenom presudom Čaušević je oslobođen za zloupotrebu službenog položaja.

Bivši čelnik UIO-a za krivično djelo primanje dara osuđen je na četiri godine, a za pranje novca na šest, te mu je izrečena jedinstvena kazna od devet godina zatvora.

Oduzimanje imovine

Od njega se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to novac u iznosu od 575.000 KM, četiri stana i isto toliko poslovnih prostora, te zemljište, izvijestila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN BiH).

Tužilaštvo BiH tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Anesa Sadikovića za davanje dara pri uvozu tekstila. Čauševiću se stavlja na teret i da je “Glasu Srpske – Grafika a.d. Banjaluka” pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 konvertibilnih maraka (KM).

Na ovu presudu moguća je žalba.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada