‘Ubij Srbina’ u Borovu: Oštre reakcije na nacionalističke provokacije

Općina Borovo je objavila dvije snimke na kojima se vidi više desetaka mladića kako prolaze mjestom u nedjelju, na pravoslavni Vaskrs, u pratnji policije.

Nekoliko mladića u hrvatskom mjestu Borovo uzvikivalo je uvredljive nacionalističke parole u vrijeme kada su pravoslavni vjernici obilježavali svoj veliki praznik Vaskrs, prenose hrvatski mediji i portali.

Općina Borovo je na svojim Facebook stranicama objavila dvije snimke na kojima se vidi više desetaka mladića kako prolaze mjestom u nedjelju, na pravoslavni Vaskrs, u pratnji policije, javlja Portal Novosti.

Skandirali su pjesmu “Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati” te nakon nje “Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati”, dok se na drugoj snimci čuje “Ubij Srbina“.

S obzirom da je kolona prolazila Borovom u pratnji policije, ovaj medij je poslao upit Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj o kakvom skupu se radi te zašto krivci nisu spriječeni u iskazivanju govora nacionalne mržnje.

Glasnogovornik PU Dragoslav Živković potvrdio je da su u nedjelju oko 6:30 sati ujutro, nakon što su položili vijence na memorijalnom spomeniku, 20-ak mladića krenulo u koloni kroz mjesto te da su izvikivali neprimjerene poruke.

Kako je rekao Živković, policija je odmah reagirala, izdvojila vikače, utvrdila njihov identitet i provela kriminalističko istraživanje.

Poziv na odgovornost

Općina Borovo će u ponedjeljak uputiti zahtjev ministru unutrašnjih poslova Hrvatske Davoru Božinoviću u kojem će tražiti odgovornost osoba koje su učestvovale u jutrošnjem incidentu, najavio je načelnik te općine Zoran Baćanović, prenosi Hina.

“Povorka se kretala ulicom Ratarska-Željeznička i vraćala se Bulićevom ulicom u pratnji policijskih vozila, a njezini su sudionici izvikivali katastrofalne poruke, pogotovu ako imamo u vidu mjesto u kojem se to dogodilo i današnji blagdan. Prišao sam koloni i napravio snimak i tek kada je policija vidjela da snimam, reagirali su, zaustavili kolonu i počeli legitimirati pojedince“, kazao je Baćanović za Radio Borovo.

Ocijenio je i kako takvo postupanje policije nije dobro te da policija ne bi smjela dopustiti da bilo ko poziva na ubojstvo.

“Sigurno je da ćemo tražiti odgovornost odgovornih, a načelnik Policijske postaje Vukovar je taj koji mora odgovoriti šta je njegova policija radila dok je pratila te ljude. Sutra ćemo već zahtjev uputiti resornom ministru.“

Grbin: Šutnja kao poruka

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske Peđa Grbin je osudio skandiranje antisrpskih parola u Borovu te zatražio oštru reakciju ministra Božinovića, pozvavši na sankcioniranje bilo kakvog govora mržnje i netolerantnog ponašanja.

“Zgrožen sam današnjom slikom iz Općine Borovo u kojoj skupina mladića pod budnim okom policije širi govor mržnje i poziva na javni linč naših sugrađana druge nacionalnosti“, poručio je Grbin na svome Facebook profilu.

“Svako demokratsko društvo mora najoštrije osuditi i sankcionirati bilo kakvu vrstu govora mržnje, netolerantnog ponašanja i prijezira, a ne osigurati zaštitu od strane policije. Očekujem oštru reakciju ministra Božinovića. Ili šutnjom i nereagiranjem šalje poruku da mu je ovakvo ponašanje prihvatljivo?“

Zgrožen potpredsjednik Vlade

Skandiranje više desetaka mladića u općini Borovo na pravoslavni Vaskrs u nedjelju “Oj, hrvatska mati, Srbe ćemo klati” i “Ubij Srbina” osudio je potpredsjednik hrvatske Vlade Boris Milošević.

“Danas zvone zvona na hramovima, pravoslavni vjernici slave najradosniji hrišćanski praznik, koji znači pobjedu života nad smrti, čovjekoljublje, mir i ekumenizam. Primaju čestitke od svoje rodbine, susjeda i prijatelja katolika, koji uzvraćaju na čestitanje od prije mjesec dana“, komentirao je na svojoj Facebook stranici Milošević dvije snimke na kojoj se vidi i čuje skandiranje mladića u koloni u pratnji policije.

“Tako zajedno gradimo našu zemlju poštujući jedni druge kako su to činili naši stari. Kada zatreba uzajamno se pomažemo i održavamo plamen društvene solidarnosti, koji se svakodnevno pokazuje na Baniji. Treba nam taj plamen da negdje pokidane veze u zajednici ponovo povežemo s pogledom na zajedničku budućnost“, poručio je potpredsjednik Vlade.

“Zgrožen sam ovim porukama i oštro ih osuđujem! Kome je potrebno sijanje mržnje? Put mira neće zaustaviti.“

Izvor: Al Jazeera i agencije