Vlada osudila govor mržnje u Borovu, Milanović prozvao Plenkovića i Pupovca

Predsjednik Hrvatske osudio je i sramotnim nazvao poticanje na nasilje, uz gnjusan govor mržnje protiv sugrađana Srba u nedjelju u Borovu.

Zoran Milanović: Šta je tamo radila policija ako nije preventivno štitila red i zakon? (EPA)
Zoran Milanović: Šta je tamo radila policija ako nije preventivno štitila red i zakon? (EPA)

Vlada Hrvatske je u nedjelju osudila “skandaloznu provokaciju i govor mržnje skupine navijača u Borovu Selu kraj Vukovara“, poručivši kako će se uvijek najsnažnije suprotstaviti i jasno osuditi širenje mržnje prema svim sugrađanima i istakavši da je policija odmah reagirala.

U nedjelju ujutro je u Borovu, nakon što su položili vijence na memorijalnom spomeniku, 20-ak mladića krenulo u koloni kroz mjesto te su izvikivali neprimjerene poruke među kojima i “Ubij Srbina”, a cijeli je incident objavljen na Facebook stranici općine.

“Za to nema i ne može biti opravdanja, osobito ne na današnji dan, kada se s pijetetom prisjećamo žrtve 12 hrvatskih redarstvenika, mučki ubijenih prije 30 godina u Borovu Selu“, navodi se u saopćenju Vlade povodom događaja u Borovu Selu.

Dodaju kako u hrvatskom društvu nema mjesta za “ovakvo divljaštvo i netrpeljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine, koja usto danas slavi Uskrs, ili bilo koje druge manjine“.

“Tome ćemo se uvijek najsnažnije suprotstaviti i jasno osuditi širenje mržnje prema svim našim sugrađanima. Hrvatska policija odmah je reagirala i provodi istraživanje kako bi svi odgovorni bili primjereno sankcionirani“, poručuju iz hrvatske Vlade.

Milanović: Šta je policija radila?

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović osudio je i sramotnim nazvao poticanje na nasilje, uz gnjusan govor mržnje protiv sugrađana Srba u nedjelju u Borovu te upitao što je tamo radila policija, koju je nazvao “Plenkovićevom i Pupovčevom”, ako nije preventivno štitila red i zakon, prenosi Hina.

“Grupa muškaraca danas je u Borovu poticala na nasilje, koristeći gnjusan govor mržnje protiv naših sugrađana Srba. To je sramota i za svaku osudu. Ali, vidio sam da im je tamo, mirnim auto-mimohodom, asistirala i policija, policija kojom upravljaju skupa Plenković i Pupovac. Što je tamo radila policija, ako nije preventivno štitila red i zakon?”, napisao je predsjednik Hrvatske u objavi na Facebooku.

Dodaje je kako će on biti kriv “što Plenkovićeva i Pupovčeva policija u Borovu nije radila svoj posao danas“.

“Kao što ga nije radila kada je s groblja u Borovu trebalo maknuti mauzolej neplivaču Šoškočaninu. Da, meni smeta, kao što bi mi smetao spomenik Maksu Luburiću. A nekome odgovora da taj spomenik bude tamo i provocira. I da se ništa ne čini”, poručio je Milanović.

Pupovac: Održavanje ratnog stanja

Predsjednik Srpskog narodnog vijueća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je u nedjelju kako je incident u Borovu govor koji želi održati neku vrstu ratnog stanja te kako nisu bitne navijačke grupe, nego oni koji sa saborske govornice i iz državnog vrha svojim izjavama daju motiv za ono što se dogodilo.

“Ono što se dogodilo jutros u Borovu je govor koji, zapravo, održava neku vrstu ratnoga stanja i koji koristi komemorativna mjesta za održavanje ratnoga stanja i širi poruke netolerancije, mržnje. Želim iskazati žaljenje i razočaranje što je tim mladim ljudima podstrek došao sa saborske govornice ili od strane najviših predstavnika državnog vrha, a u kojima se omalovažavalo predstavnike lokalnih vlasti, uključujući i mene samoga“, rekao je Pupovac na konferenciji za novinare.

“Nije prvi put, događaj nije usamljen, niti djeluje spontano nakon niza radnji koje su se događala u protekle dvije godine. Riječ je o nečemu što se ponavlja. Svi koji na bilo kojim načinom svojim govorom na to potiču trebaju biti svjesni svoje suodgovornosti.“

Rekao je i kako je “netko rekao da je riječ o prekršaju. To nije istina. Riječ je još jedanput o tome da se stvari ne nazivaju pravim imenom, pa se ne poduzimaju niti radnje koje bi tome odgovarale.“

Izvor: Agencije

Povezane

Vaskrs je najveći praznik pravoslavnih vjernika, jer suština učenja ove vjere označava uskrsnuće Isusa Hrista iz mrtvih, kao pobjedu vjere i života nad smrću.

02 May 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO