Brnabić najavila gradnju hidroelektrane na Drini bez saglasnosti BiH i Crne Gore

Najave sa sastanka vlada Srbije i RS-a izazvale su oštre reakcije u Sarajevu.

Srbija je osigurala novac za gradnju hidroelektrane, rekla je Ana Brnabić (Anadolija)
Srbija je osigurala novac za gradnju hidroelektrane, rekla je Ana Brnabić (Anadolija)

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić potvrdila je u ponedjeljak u Sarajevu kako će njena država graditi novu hidroelektranu na Drini u saradnji s vlastima entiteta Republika Srpska, uprkos tome što za to nema saglasnosti tijela vlasti BiH, a Crna Gora taj projekt smatra ekološki problematičnim.

Brnabić je u Istočno Sarajevo dovela sve svoje ministre i tamo je održana zajednička sjednica s vladom RS-a, a nakon toga novinarima je kazala kako je Srbija osigurala novac za gradnju hidroelektrane “Buk bijela” te radovi vrijedni oko 200 miliona eura mogu odmah početi.

“O ovome se pričalo decenijama, a evo danas to pokrećemo”, kazala je Brnabić koja je nakon toga otputovala u Foču kako bi sudjelovala u ceremoniji polaganja kamena temeljca za spornu hidroelektranu, prenijela je Hina.

“Buk bijela” planirana je kao dio većeg energetskog projekta pod nazivom “Gornja Drina”, a trebala bi imati instaliranu snagu od 93 megavata te bi godišnje prozvodila 355 gigavat sati električne energije.

Elektroprivreda Srbije bit će vlasnikom 51 posto udjela, a RS 49 posto.

Planirana je i naknadna gradnja još dvije manje hidroelektrane snage 44,15 odnosno 43,21 megavata, a ukupna ulaganja u konačnici bi iznosila do 450 miliona eura.

Zvizvić: Ignorantski odnos Srbije prema BiH

Projekt hidroelektrane “Buk bijela” razmatran je još 60-ih godina prošlog stoljeća u bivšoj Jugoslaviji, a zaustavljen je zbog procjena Crne Gore kako bi njegova realizacija, koja podrazumijeva i izgradnju umjetnog jezera dugog više od 11 kilometara, imala značajne negativne posljedice po okoliš jer bi ugrozila rijeku Taru, koja je zajedno sa svojim kanjonom pod zaštitom UNESCO-a.

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH oštro je kritizirao današnje zajedničke aktivnosti vlada Republike Srpske i Srbije.

„To predstavlja jedan od najprovokativnijih institucionalnih postupaka, nezabiljeđen u zvaničnim odnosima između međunarodni priznatih zemalja“, naveo je Zvizvić na Twitteru, koji je upozorio da je takav ignorantski odnos vlade susjedne države rezultat nefunkcionalnosti Vijeća ministara i kontinuiranog rada predstavnika RS-a na minimiziranju funkcionalnosti države BiH.

Reagovala je i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, koja je upozorila Srbiju da rizikuje s ulaskom u projekat, jer on nema saglasnost države.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO