Brnabić najavila gradnju hidroelektrane na Drini bez saglasnosti BiH i Crne Gore

Najave sa sastanka vlada Srbije i RS-a izazvale su oštre reakcije u Sarajevu.

Srbija je osigurala novac za gradnju hidroelektrane, rekla je Ana Brnabić (Anadolija)

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić potvrdila je u ponedjeljak u Sarajevu kako će njena država graditi novu hidroelektranu na Drini u saradnji s vlastima entiteta Republika Srpska, uprkos tome što za to nema saglasnosti tijela vlasti BiH, a Crna Gora taj projekt smatra ekološki problematičnim.

Brnabić je u Istočno Sarajevo dovela sve svoje ministre i tamo je održana zajednička sjednica s vladom RS-a, a nakon toga novinarima je kazala kako je Srbija osigurala novac za gradnju hidroelektrane “Buk bijela” te radovi vrijedni oko 200 miliona eura mogu odmah početi.

“O ovome se pričalo decenijama, a evo danas to pokrećemo”, kazala je Brnabić koja je nakon toga otputovala u Foču kako bi sudjelovala u ceremoniji polaganja kamena temeljca za spornu hidroelektranu, prenijela je Hina.

“Buk bijela” planirana je kao dio većeg energetskog projekta pod nazivom “Gornja Drina”, a trebala bi imati instaliranu snagu od 93 megavata te bi godišnje prozvodila 355 gigavat sati električne energije.

Elektroprivreda Srbije bit će vlasnikom 51 posto udjela, a RS 49 posto.

Planirana je i naknadna gradnja još dvije manje hidroelektrane snage 44,15 odnosno 43,21 megavata, a ukupna ulaganja u konačnici bi iznosila do 450 miliona eura.

Zvizvić: Ignorantski odnos Srbije prema BiH

Projekt hidroelektrane “Buk bijela” razmatran je još 60-ih godina prošlog stoljeća u bivšoj Jugoslaviji, a zaustavljen je zbog procjena Crne Gore kako bi njegova realizacija, koja podrazumijeva i izgradnju umjetnog jezera dugog više od 11 kilometara, imala značajne negativne posljedice po okoliš jer bi ugrozila rijeku Taru, koja je zajedno sa svojim kanjonom pod zaštitom UNESCO-a.

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH oštro je kritizirao današnje zajedničke aktivnosti vlada Republike Srpske i Srbije.

„To predstavlja jedan od najprovokativnijih institucionalnih postupaka, nezabiljeđen u zvaničnim odnosima između međunarodni priznatih zemalja“, naveo je Zvizvić na Twitteru, koji je upozorio da je takav ignorantski odnos vlade susjedne države rezultat nefunkcionalnosti Vijeća ministara i kontinuiranog rada predstavnika RS-a na minimiziranju funkcionalnosti države BiH.

Reagovala je i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, koja je upozorila Srbiju da rizikuje s ulaskom u projekat, jer on nema saglasnost države.

Izvor: Agencije