Borrell zabrinut zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela u BiH

Visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell razgovarao je u utorak s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Borrell je apelirao je na članove Predsjedništva da se uključe u međusobni dijalog i da podstiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana BiH, kroz smanjenje političkih tenzija i promicanje pomirenja (EPA)
Borrell je apelirao je na članove Predsjedništva da se uključe u međusobni dijalog i da podstiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana BiH, kroz smanjenje političkih tenzija i promicanje pomirenja (EPA)

Visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell razgovarao je u utorak s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, te je izrazio zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela u zemlji.

Kako je saopćeno iz Delegacije Evropske unije u BiH, on je apelirao je na članove Predsjedništva da se uključe u međusobni dijalog i da podstiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana Bosne i Hercegovine, kroz smanjenje političkih tenzija i promicanje pomirenja, prenosi Fena.

Pozvao je članove Predsjedništva da iskoriste priliku u ovoj neizbornoj godini kako bi pokazali konkretan napredak u provedbi ključnih reformskih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije, posebno naglašavajući izborne i ustavne reforme te unapređenje vladavine prava.

Visoki predstavnik i potpredsjednik Borrell ponovno je naglasio neupitnu posvećenost Evropske unije evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, cjelovite i suverene zemlje.

Izrazio je spremnost Evropske unije da nastavi pomagati i davati svoj doprinos tim naporima u zemlji.

Razvoj odnosa

Članovi Predsjedništva BiH i visoki predstavnik EU Borrell razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u regiji Zapadnog Balkana. Zapadni Balkan će biti jedna od glavnih tema na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU, koji će biti održan 10. maja u Briselu, prenosi Anadolija.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili opredijeljenost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, te podržali aktivno učestvovanje BiH u regionalnim inicijativama u skladu s načelima koja se primjenjuju u Evropskoj uniji. U tom kontekstu pozdravljeno je usvajanje Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, navedeno je u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Ovom prilikom članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost visokom predstavniku EU Borrellu na partnerskoj i aktivnoj ulozi u reformskim procesima. Razgovarano je i o narednim koracima koji su neophodni da bi BiH ispunila potrebne reforme za realizaciju 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Naglasili su da je u ovom procesu obaveza svih nivoa vlasti da se pojačaju napori kako bi se provele reforme koje će poboljšati kvalitet života svih građana u BiH.

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Josep Borrell pozvao je članove Predsjedništva BiH na ubrzaniji rad na ispunjenju uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi se postigao napredak na evropskom putu. Naglasio je da evropske integracije nemaju alternativu za BiH, kao i za ostale zemlje Zapadnog Balkana, i da će na tom putu EU nastaviti pružati podršku i pomoć.

U kontekstu nabavke vakcina preko Evropske komisije a pod koordinacijom Austrije, Borrell je potvrdio da će Zapadni Balkan dobiti 651.000 Pfizer doza vakcina protiv korona virusa, a najveći broj će stići u BiH, 214.000 doza.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO