U Federaciji BiH ostaje na snazi policijski sat

Na snazi ostaje ograničavanje kretanja građana na cijelom teritoriju Federacije BiH u vremenu od 21.00 sata uvečer do 5.00 sati ujutru narednog dana.

Epidemiološka situacija u Federaciji BiH veoma ozbiljna iako se primjećuje blago poboljšanje (Anadolija)
Epidemiološka situacija u Federaciji BiH veoma ozbiljna iako se primjećuje blago poboljšanje (Anadolija)

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici usvojila informaciju s predloženim naredbama i preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva (KŠFMZ) o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 19.4.2021. godine. Usvojene naredbe i preporuke stupaju na snagu 22.4.2021. godine, s rokom važenja od sedam dana, prenosi Fena.

Na snazi ostaje naredba vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje KŠ FMZ.

Na snazi ostaje i ograničavanje kretanja građana na cijelom teritoriju tog bh. entiteta u vremenu od 21.00 sata uvečer do 5.00 sati ujutro narednog dana.

Sagledati epidemiološku situaciju

Ovaj štab je zadužen da, prije isteka sedmodnevnog ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te prema Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Zadužen je KŠ FMZ da današnje zaključke, s prilozima, dostavi kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja kantona putem, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih štaba kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

Vlada FBiH će, u skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Parlament FBiH izvijestiti o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U informaciji KŠ FMZ je navedeno da na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 205 slučaja na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu. Sedmični inidikatori su u padu, osim broja smrtnih slučajeva koji bilježi blagi porast.

Ozbiljna situacija

Kod procjene rizika, KŠ FMZ u informaciji navodi da je epidemiološka situacija u Federaciji BiH veoma ozbiljna iako se primjećuje blago poboljšanje. Predložene mjere su preventivnog karaktera, te su i dalje najmanje restriktivne u evropskom regionu.

One trebaju biti produžene, jer garantuju održavanje privrednih aktivnosti, dok bi popuštanje mjera u ovom trenutku predstavljalo visoki rizik za ponovnu povećanu transmisiju virusa, a samim tim i uvođenje restriktivnijih mjera, što bi dodatno otežalo funkcionisanje normalnog života i privrede.

Danas usvojene naredbe i preporuke KŠ FMZ-a bit će objavljene na web stranici Vlade FBiH (www.fbihvlada.gov.ba), saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH sa sjednice koja je još u toku.

Izvor: Agencije

Povezane

U BiH je registrirano još 722, u Hrvatskoj 2.106, Srbiji 2.965, Crnoj Gori 199, Sloveniji 718, S. Makedoniji 766, a na Kosovu 442 slučaja zaraze korona virusom.

20 Apr 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO