Vlada Srbije postigla dogovor s radnicima na internetu

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definirati budući status radnika na internetu i freelencera pomjeren je na 1. januar 2022. godine.

Radnici na internetu i freelenceri protestirali su proteklih dana, nezadovoljni Vladinim odnosom prema njima (Al Jazeera)

Vlada Srbije saopćila je u srijedu da je postigla dogovor s predstavnicima Udruženja freelancera i Udruženja radnika na internetu u vezi s načinom plaćanja poreskih obaveza predstavnika ove industrije.

Vlada je saopćila kako je prihvatila prijedlog udruženja da se normirani troškovi povećaju sa postojećih 43 na 50 posto, prenosi Tanjug.

Na sastanku je dogovoreno da će radnicima na internetu, odnosno freelancerima, omogućiti upisivanje radnog staža srazmjerno uplaćenom dijelu obaveza.

Primjena od naredne godine

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definirati budući status radnika na internetu pomjeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

Na sastanku je dogovoreno da će uz Udruženje radnika na internetu i Udruženje freelancera odrediti svoje predstavnike, koji će učestvovati u radnoj grupi koja ima zadatak da izradi prijedloge novih zakonskih rješenja.

Udruženje radnika na internetu oglasilo se putem svog zvaničnog Twitter naloga porukom da smatra da će usvajanje rješenja do kojeg su danas došli u pregovorima sa Vladom donijeti olakšanje i rasterećenje velikom broju freelancera, iako je daleko od idealnog, prenijela je novinska agencija FoNet.

Radnici na internetu u Srbiji protestirali su proteklih dana, nezadovoljni Vladinim odnosom prema njima.

Prvi kamen spoticanja bio je u činjenici da ih država retroaktivno tereti za porez, računajući od januara 2015. do septembra 2020. godine.

Radnici na internetu su tražili da naplata poreza na novac kojeg zarađuju samostalno počne od oktobra 2020. godine, kada je Poreska uprava prvi put krenula u poresku kontrolu radnika na internetu.

Izvor: Agencije