Aleksić optužen za devet krivičnih djela

Miroslava Aleksića prvo je prijavila glumica Milena Radulović, a nakon nje i druge djevojke.

Glumica Milenu Radulović je Aleksića prijavila u januaru, nakon čega je on uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru (Al Jazeera)

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv vlasnika škole glume Miroslava Mike Aleksića (68) zbog sumnje da je silovao i polno uznemiravao ukupno sedam polaznica te škole.

“Optužnicom se tereti za izvršenje dva produžena krivična djela silovanja, dva krivična djela silovanja, jedno produženo krivično djelo nedozvoljenih polnih radnji i četiri krivična djela nedozvoljenih polnih radnji, na štetu sedam oštećenih”, rekla je za Tanjug portparolka tužilaštva Ivana Rakočević.

Ona je dodala da je tužilaštvo Predložilo sudu da Aleksiću produži pritvor.

O prijedlogu za produženje pritvora i potvrđivanju podnijete optužnice odlučivat će Viši sud u Beogradu, navodi Tanjug.

Tužilaštvo je također radi zaštite privatnosti učesnika u postupku, predložilo sudu da isključi javnost tokom trajanja glavnog pretresa (suđenja), navela je Rakočević.

Istraga protiv Aleksića sprovedena je zbog 19 krivičnih djela na štetu devet polaznica svoje škole glume od 2008. do 2020. godine, ali je optužen za devet krivičnih djela.

Aleksić negirao optužbe

Aleksić je u tužilaštvu negirao da je seksualno napastvovao pomenute učenice glume u svojoj školi, pored ostalih i Milenu Radulović koja ga je prva prijavila policiji, a nakon nje i druge djevojke.

Jedna od djevojaka je u vrijeme napastvovanja bila maloljetna, dok su ostale tvrdile, da ih je napadao i dok su bile maloljetne i nakon punoljetstva.

Nedavno su završena vještačenja svih devet glumica, a kako je za Tanjug tada rekao punomoćnik Milene Radulović, advokat Jugoslav Tintor, ona su potvrdila vjerodostojnost i validnost njihovih iskaza u kojima su ga optužile da ih je silovao ili polno uznemiravao.

Žrtve je vještačila komisija vještaka neuropsihijatara i psihologa, koja je zaključila da su one trpjele “psihičke patnje visokog intenziteta”.

Za krivično djelo polno uznemiravanje zaprijećena je novčana kazna ili zatvor do šest mjeseci, a ukoliko je učinjeno prema maloljetnom licu, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

Za silovanje su, u zavisnosti od načina izvršenja predviđene različite kazne, od najmanje dvije do deset godina, pet do 12 godina, a za silovanje maloljetnica pet do 15 godina.

Radulović je Aleksića prva prijavila policiji u januaru, nakon čega je on uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru, a ubrzo su ga i druge djevojke prijave.

Izvor: Al Jazeera i agencije