Sarajevo: Policija istražuje zašto Bogićević nije izabran za gradonačelnika

Izbor novog gradonačelnika Sarajeva trenutno je blokiran jer SDP ima problem naći drugog kandidata koji bi trebao biti srpske nacionalnosti.

Ugledni političar Bogić Bogićević bio je prijedlog Socijaldemokratske stranke BiH za sarajevskog gradonačelnika (SDP)
Ugledni političar Bogić Bogićević bio je prijedlog Socijaldemokratske stranke BiH za sarajevskog gradonačelnika (SDP)

Sarajevska policija pokrenula je istragu čiji je cilj utvrditi je li postojala trgovina utjecajem u gradskom vijeću koja je dovela do toga da Bogić Bogićević ne bude izabran za gradonačelnika Sarajeva, a među osobama koje su pod istragom je i dosadašnji gradonačelnik Abdulah Skaka.

Općinski sud u Sarajevu u četvrtak je odobrio zahtjev kantonalnog MUP-a za oduzimanje mobilnih telefona koje koriste Skaka te načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, kao i još trojica gradskih vijećnika izabranih na listama SDP-a odnosno stranke pod nazivom Narod i pravda (NiP).

Oduzeti mobiteli

U preslici odluke suda, koju je objavio portal Klix, navedeno je kako je zahtjev policije odobren jer bi mobilni telefoni mogli poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku koji se za sada vodi protiv nepoznatih osoba, prenijela je Hina.

Istraga je otvorena na temelju kaznene prijave koju je podnio predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, a on je to učinio odmah nakon što je prekinuta sjednica gradskog vijeća na kojoj se u martu očekivao izbor Bogićevića. Ugledni političar bio je prijedlog Socijaldemokratske stranke BiH za sarajevskog gradonačelnika.

Ispostavilo se kako se tada raspala većina od 18 zastupnika na koju su računali u koaliciji koju su, uz NiP i SDP, činili Naša stranka (NS) te Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) predvođena Hadžibajrićem.

Konaković je odmah nakon toga optužio Hadžibajrića za izdaju, a načelnik Starog Grada je optužbe odbacio, ali je poručio i kako izlazi iz dotadašnje koalicije u gradskom vijeću.

U drugom pokušaju vijećnici su jednoglasno izabrali Bogićevića za gradonačelnika, no on je odbio prihvatiti imenovanje poručivši kako je razočaran spletkama kojima je svjedočio te kako s takvim vijećnicima ne može raditi.

Politička korupcija

Policija sada istražuje sumnje u postojanje političke korupcije, odnosno u podmićivanje zastupnika te trgovinu utjecajem, koje su dovele do toga da se Bogićevićevu kandidaturu pokušalo minirati. Iz bloka koji ima većinu poručili su kako je u pozadini vjerojatno stajao pokušaj Skake da osigura još jedan mandat, u čemu mu je navodno odlučio pomoći Hadžibajrić.

Izbor novog gradonačelnika Sarajeva trenutačno je blokiran jer SDP BiH, koji ga je i predložio temeljem koalicijskog sporazuma, sada ima problem naći drugog kandidata koji bi trebao biti srpske nacionalnosti.

Na lokalnim izborima u novembru prošle godine većinu u Sarajevu je dobila koalicija četiri opozicione stranaka, dok je Stranka demokratske akcije (SDA), iz koje dolazi dosadašnji gradonačelnik, izgubila većinu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO