Vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo zajedno nabavljaju vakcine

Pozicija samostalnog pregovarača dovela bi Kanton Sarajevo u nepovoljan položaj, pojašnjava u saopštenju Vlada FBiH.

Vlada FBiH tvrdi da je opredijeljena za saradnju sa svima koji poduzimaju aktivnosti na nabavci vakcina (Ustupljeno Al Jazeeri)

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) dala je saglasnost na Sporazum o međusobnim pravima i obavezama Vlade Kantona Sarajevo i Vlade FBiH u implementaciji ugovora za nabavku vakcina s Ruskim fondom direktnih investicija, te za njegovo potpisivanje ovlastila premijera FBiH.

U saopštenju iz Vlade FBiH navodi se da je prihvaćena informacija premijera FBiH Fadila Novalića o sastanku održanom 13. aprila na inicijativu premijera Vlade KS Edina Forte, na kojem je, između ostalog, razgovarano o nabavci i isporuci vakcina u BiH, za potrebe građana FBiH i KS.

“Obzirom na to da bi pozicija samostalnog pregovarača dovela Kanton Sarajevo u nepovoljan položaj kod proizvođača u odnosu na pregovarače koji zahtijevaju veću količinu vakcina, što bi se direktno odrazilo na visinu cijene po dozi i vrijeme čekanja na isporuku, kantonalni premijer je iskazao interes i molbu da s Vladom FBiH zajedno učestvuju u ovim aktivnostima”, navodi se u saopštenju, koje je prenijela Anadolija.

Dodaje se da je Vlada FBiH prihvatila ovakav prijedlog imajući u vidu da je apsolutno opredijeljena za saradnju sa svima koji poduzimaju aktivnosti na nabavci vakcina, s ciljem što brže i efikasnije nabavke.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH se upoznala sa informacijom Zavoda za javno zdravstvo FBiH o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina od 7. do 14. aprila.

Proaktivnija uloga Zavoda za javno zdravstvo

“Vlada zahtijeva od Zavoda za javno zdravstvo, koji je zaključkom od 8. aprila dodatno obavezan poduzimati sve aktivnosti u vezi s nabavkom vakcina, da u postupku nabavke mora imati proaktivniju ulogu, a u slučaju potrebe konačnu odluku o ugovoru će donijeti Parlament FBiH”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je zavod zadužen da, u najkraćem roku, riješi organizaciono-tehničke, kadrovske i druge pretpostavke neophodne za uspješno i proaktivno vođenje aktivnosti na odabiru izvora nabavke, provođenja zakonskih procedura, operativno-tehnoloških pretpostavki za uvoz i distribuciju vakcina.

“U slučaju da je za realizaciju tih aktivnosti potrebno donošenje odluka Vlade FBiH, Zavod joj se mora promptno obratiti s prijedlogom za njihovo donošenje”, navode iz Vlade FBiH.

Izvor: Agencije