Ambasada SAD-a: Dejton garantuje teritorijalni integritet BiH

Što se tiče statusa BiH, nisu bitna mišljenja o tome, već činjenice i međunarodno pravo, naveli su iz Američke ambasade.

Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, navela je Ambasada SAD-a u Sarajevu (Arhiva)

Američka ambasada u Sarajevu saopštila je da neće špekulisati o navodnim izjavama predsjednika Slovenije Boruta Pahora o tome da su sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršti raspad Jugoslavije i dodala da Dejton i Ustav ne daju pravo entitetima na otcjepljenje.

„Stav SAD-a po ovom pitanju dobro je poznat i ostaje nepromijenjen. Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom”, navela je američka ambasada, prenijela je Beta.

Ambasada SAD-a naglasila je da, što se tiče statusa BiH, nisu bitna mišljenja o tome, već činjenice i međunarodno pravo.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da je Pahor, prilikom nedavne posjete BiH, na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH rekao da su „u posljednje vrijeme sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije”.

Komšić je rekao da ih je Pahor pitao da li su za “mirno razdruživanje u BiH”, te da su on i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović to odbili, a da je srpski član Milorad Dodik odgovorio potvrdno.

‘Nijedan entitet nema budućnost van BiH’

Iz američke ambasade u BiH su istakli da su teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Niti Dejton niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta. Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, istakli su iz Ambasade SAD-a.

Naglasili su da je “primarni cilj secesionističke retorike udaljavanje od napornog rada i odgovornog dijaloga, koji su potrebni za reforme kojim bi se vratilo povjerenje građana, podstakao ekonomski oporavak i doprinijelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva vezanih za EU”.

“Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH”, upozorila je američka ambasada u Sarajevu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada