EU i ambasadori o negiranju genocida u Srebrenici: Morate sebi priznati istinu

Donedavni ambasador Crne Gore u BiH Obrad Mišo Stanišić osudio je izjavu crnogorskog ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Vojne i policijske snage bosanskih Srba su ubile više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u julu 1995. godine u Srebrenici, na istoku Bosne i Hercegovine (Armin Durgut / PIXSELL)

Njemački ambasador u Crnoj Gori Robert Veber rekao je ga da sve više zabrinjava pravca kojim se Crna Gora trenutno kreće kao država i društvo, nakon nedavnih događaja poput kontroverznih pokušaja imenovanja ulica, skrnavljenja džamija i relativizacija genocida u Srebrenici.

“Kada izražavam duboku zabrinutost, to onda ne činim sa visoke moralne tačke, već kao predstavnik svoje zemlje, koja je totalitarizmom, nacionalizmom i rasnom mržnjom izazvala katastrofu Drugog svjetskog rata i holokaust i koja je na sebe preuzela najveću moralnu krivicu”, naveo je Veber u saopštenju.

Priznati krivicu nikada nije bilo lako, ali se duguje žrtvama i istini, i samo kroz priznavanje krivice mogu se otvoriti vrata u bolju budućnost radi praštanja i pomirenja, poručio je ambasador.

“Da biste mogli slobodno i neopterećeno da oblikujete sopstvenu budućnost, ne bi trebalo da se zavaravate. Morate sebi priznati istinu, priznati krivicu – ne poricati je. Time se stvara osnova za pomirenje sa susjedima, ali i za liječenje pukotina u sopstvenom društvu. Svi ste pozvani da prepoznate istinu i da tražite i omogućite pomirenje kako biste otvorili put za bolju budućnost”, zaključio je Veber.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić je u petak, odgovarajući na zastupničko pitanja u Skupštini Crne Gore, rekao da je spreman da prizna da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi.

To je izazvalo oštru reakciju stranih ambasada u zemlji, kao i opozicije, uključujući i zahtjev za njegovu ostavku.

Britanski ambasadori u BiH i Crnoj Gori: U Srebrenici je bio genocid

Britanski ambasadori u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori u zajedničkoj izjavi ranije su naveli da se u Srebrenici desio genocid.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field i njegova kolegica, britanska ambasadorica u Crnoj Gori Karen Maddocks, naglasili su u izjavi da se radi o činjenicama potvrđenim na dva međunarodna suda.

“Velika Britanija ostaje jasna u svom dugogodišnjem stavu da je ono što se desilo u Srebrenici bio genocid. To su činjenice, utvrđene pred dva međunarodna suda, na osnovu brojnih dokaza. Naprijed možemo ići samo uz priznavanje i poštovanje prošlosti”, navedeno je u ovoj izjavi.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori također je izrazila zabrinutost zbog komentara.

EU osuđuje poricanje genocida u Srebrenici

I Evropska unija u međuvremenu je odbacila i osudila svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici, saopštila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero, prenijela je Anadolija.

Pisonero je ukazala da je prošle godine obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske historije.

“Krajnje je vrijeme da svi politički lideri u regiji predvode put u poštovanju žrtava i promociji pomirenja”, naglasila je Pisonero.

Iz Komisije su poručili da je EU unija vrijednosti, ocjenjujući da su poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, ili revizionizam protivrječni sa najosnovnijim od tih vrijednosti, prenosi Portal RTCG.

“Očekuje se da svaka zemlja koja teži pridruživanju EU poštuje i promoviše EU vrijednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde. To uključuje postupanje sa žrtvama genocida s krajnjim poštovanjem i dostojanstvom”, zaključila je Pisonero.

Čuvanje civilizacijskih vrijednosti

Donedavni ambasador Crne Gore u Bosni i Hercegovini Obrad Mišo Stanišić izrazio je u izjavi za Fenu uvjerenje da građani te zemlje neće dozvoliti da im bilo ko ugrozi najveće tekovine: slobodarstvo, antifašizam i građanski i multietnički karakter.

U poruci građanima Bosne i Hercegovine kazao je da mu je bila izuzetna čast da je, iako u kratkom vremenu, predstavljao Crnu Goru u “vašoj lijepoj državi”.

“Također sam ponosan što sam uvijek bio protiv kleronacionalista i šovinista”, naglasio je.

Obraćajući se direktoru Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emiru Suljagiću, kazao je kako je imao zadovoljstvo upoznati ga u julu prošle godine u Potočarima, na 25. godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici.

“Razumijem Vašu zabrinutost povodom izjave jednog od članova Vlade Crne Gore, koji ne priznaje međunarodne institucije i civilizacijske vrijednosti. Ali, budite uvjereni da građani Crne Gore neće dozvoliti da im bilo ko ugrozi najveće tekovine: slobodarstvo, antifašizam i građanski i multietnčki karakter. Mir i spokoj žrtvama genocida u Srabrenici, kao i svim nevinim žrtvama nesrećnog rata u Bosni i Hercegovini. Da je vječna Crna Gora i da živi cjelovita Bosna i Hercegovina”, poručio je doskorašnji ambasador Crne Gore u Sarajevu.

Brojne reakcije na izjavu ministra

Ministar Leposavić je u petak u Skupštini Crne Gore rekao da je Sud u Hagu, gdje je suđeno za genocid u Srebrenici, “izgubio svoj legitimitet”.

Naveo je kako ne zna da li su zločinci u Srebrenici imali genocidnu namjeru ili nisu, već da samo može vjerovati sudijama iz Haga.

Opozicione stranke i građanski aktivisti zatražili su njegovu ostavku, što je on odbio.

Vojne i policijske snage bosanskih Srba su ubile više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u julu 1995. godine u Srebrenici, na istoku Bosne i Hercegovine.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je za zločin genocida najviše političko i vojno rukovodstvo bh. entiteta Republika Srpska, uključujući prvog predsjednika RS-a Radovana Karadžića, i komandanta Vojske RS, generala Ratka Mladića.

Izvor: Agencije