Američka ambasada reagirala na komentar crnogorskog ministra o Srebrenici

Vladimira Leposavić je rekao da je sud u Hagu, gdje je suđeno za genocid u Srebrenici, izgubio svoj legitimitet.

Srpske snage su ubile više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u julu 1995. godine u Srebrenici, na istoku Bosne i Hercegovine (Armin Durgut / PIXSELL)
Srpske snage su ubile više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u julu 1995. godine u Srebrenici, na istoku Bosne i Hercegovine (Armin Durgut / PIXSELL)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori izrazila je zabrinutost zbog komentara ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava te zemlje Vladimira Leposavića da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid kad se to i nedvosmisleno utvrdi.

“Ambasada je zabrinuta zbog komentara koji bacaju sumnju na to što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine. Tražimo pojašnjenje i nadamo se da će vlada nedvosmisleno osuditi masakr i nazvati ga onakvim kakav je bio – genocid”, navedeno je u poruci na Twitter nalogu američke ambasade.

Leposavić je u petak u Skupštini rekao da je sud u Hagu, gdje je suđeno za genocid u Srebrenici, “izgubio svoj legitimitet”.

Leposavić je naveo da ne zna da li su zločinci u Srebrenici imali genocidnu namjeru ili nisu, već da samo može da vjeruje sudijama iz Haga.

Ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka

Opozicione stranke i građanski aktivisti zatražili su njegovu ostavku.

Srpske snage su ubile više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u julu 1995. godine u Srebrenici, na istoku Bosne i Hercegovine.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je za zločin genocida najviše političko i vojno rukovodstvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, uključujući prvog predsjednika tog entiteta Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO