Parlament FBiH odbio proglasiti stanje prirodne nesreće

Demokratska fronta je tražila odluku zbog lakšeg rukovođenja pogoršanom epidemiološkom situacijom.

Usvojeno je nekoliko zaključaka Odbora za zdravstvo koji se odnose na veću kontrolu mjera i uvođenje PCR testa na granicama BiH (Fena)

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj online sjednici nije prihvatio prijedlog da se proglasi stanje prirodne nesreće u ovom bh. entitetu.

To je bio prijedlog zastupnika Demokratske fronte čiji je cilj lakše rukovođenje pogoršanom epidemiološkom situacijom.

Prethodno je usvojeno nekoliko zaključaka Odbora za zdravstvo koji se odnose na veću kontrolu mjera i uvođenje PCR testa na granicama Bosne i Hercegovine.

Na sjednici se također glasalo i o zaključcima koje su predložili zastupnici drugih političkih partija.

Nabavka PCR laboratorija za kantone

Od 19 zaključaka SDP-a usvojena su tri, a podršku zastupnika u FBiH dobio je i prijedlog da se ograniče marže na sve lijekove i imunološke i vitaminske dodatke potrebne za liječenje i prevenciju zaraze pandemijom korona virusa, tvrdi Anadolija.

Odobren je i prijedlog da u raspodjeli novca s federalnog nivoa, sve bolnice u Federaciji dobiju svoj dio, shodno mjerama koje prakticiraju, budući da sve učestvuju u liječenju pacijenata zaraženih korona virusom.

Većinom glasova je također odobreno da federalna vlada omogući nabavku PCR laboratorija kantonima koji nemaju takve laboratorije.

 

Izvor: Agencije