Sud BiH: Novalić i Milićević ostaju na funkcijama

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine federalnog premijera, njegovu zamjenicu i još dvije osobe tereti za kršenje zakona pri nabavci 100 respiratora vrijednosti 5,25 miliona eura.

Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 24. februara (Fena)

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se federalnom premijeru Fadilu Novaliću te dopremijerki i ministrici finansija entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Jelki Milićević uvedu mjere zabrane obavljanja dužnosti.

Advokatica Senka Nožica, braniteljica ministrice Milićević, potvrdila je Feni da su dobili rješenje Suda o odbijanju tog prijedloga.

Državno Tužilaštvo je za Novalića i Milićević tražilo mjere zabrane obavljanja dužnosti do izricanja prvostepene presude, zabranu posjećivanje službenih prostorija i sastajanja s određenim osobama i svjedocima.

Tužilaštvo je ovaj zahtjev pravdalo neophodnošću da se zadrži i dignitet rada tih institucija, kako ne bi došlo do utjecaja na sam proces.

Tužba za uvoz 100 respiratora

Pravdali su to i praksom većine zapadnih zemalja, s obzirom na to da je riječ o značajnom sudskom procesu.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici u ovom predmetu, poznatom i kao slučaj “Respiratori”, održanom 29. januara, optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Jelka Milićević izjasnili su se da nisu krivi za krivična djela za koja ih tereti optužnica, vezano za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, te krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 24. februara.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine Novalića i ostale tereti za kršenje zakona pri nabavci 100 respiratora vrijednosti 5,25 miliona eura.

Izvor: Agencije