Zapadne ambasade u BiH: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje

Ponovo izražavamo opredjeljenje za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države sa dva entiteta, koji nemaju pravo na otcjepljenje.

Preduslovi za zatvaranje OHR-a jasno su definirani agendom 5+2, koja mora biti u potpunosti provedena  (Armin Durgut / PIXSELL)
Preduslovi za zatvaranje OHR-a jasno su definirani agendom 5+2, koja mora biti u potpunosti provedena  (Armin Durgut / PIXSELL)

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država te specijalni predstavnik Evropske unije u Sarajevu odbacili su četvrtak nastojanja vlasti u bh. entitetu Republika Srpska da ospore funkcioniranje Ureda visokog predstavnika (OHR), ad hoc međunarodne institucije odgovorna za nadgledanje provedbe civilnih aspekata Mirovnog sporazuma kojim je 1995. godine okončan rat u Bosni i Hercegovini.

“Ponovo izražavamo opredjeljenje za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države sa dva entiteta, koji nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine“, navodi se u saopćenju.

Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njegovi koalicioni partneri u RS-u su u srijedu, na vanrednoj sjednici Narodne skupštine RS-a, izglasali dokument kojim traže hitno zatvaranje OHR-a.

U njemu tvrde kako visoki predstavnik djeluje nelegalno te ističu da neće sarađivati ni s Valentinom Inzkom, niti s bilo kojim njegovim nasljednikom na dužnosti, uključujući njemačkog političara Christiana Schmidta, čije se imenovanje tek najavljuje.

Dodik je, predlažući takve zaključke, zaprijetio kako će “za godinu ili dvije” inicirati raspisivanje referenduma o otcjepljenju RS-a od Bosne i Hercegovine ako međunarodna zajednica ne pristane na povratak onome što on tumači kao “izvorni Dayton”.

U Dodikovoj intrepretaciji to znači funkcioniranje Bosne i Hercegovine kao “državne zajednice”, koja bi ovisila o tome šta dogovore dva entiteta.

Umjesto izjava koje unose podjele u zemlji, ambasade su pozvale sve institucije vlasti da se fokusiraju na zadovoljenje potreba građana, uključujući borbu protiv pandemije korona virusa te reforme neophodne za ekonomski oporavak i napredak zemlje na putu ka EU.

Odluku o zatvaranju OHR-a donosi PIC

“Doprinos snaga EUFOR-a miru i stabilnosti još uvijek je od ključne važnosti u Bosni i Hercegovini te nastavljamo u potpunosti podržavati njihov rad“, navodi se u zajedničkom saopćenju.

“Svaku odluku o eventualnom zatvaranju OHR-a donosi Upravni odbor Vijeća za provedbu mira [PIC]. Preduslovi za zatvaranje OHR-a jasno su definirani agendom 5+2, koja mora biti u potpunosti provedena. Do tada visoki predstavnik nastavlja s ključnom ulogom u provedbi civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima koja mu je dala međunarodna zajednica.”

“Po svim navedenim pitanjima, visoki predstavnik blisko sarađuje s domaćim akterima, uključujući predstavnike RS-a. Pozivamo sve strane u Bosni i Hercegovini, na svim nivoima vlasti, da održavaju konstruktivnu atmosferu i ulažu napore u ostvarenje bolje budućnosti za sve građane“, kaće se u saopćenju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO