Inzko RS-u dao tri mjeseca da poništi odlikovanja ratnim zločincima

Veličanje ratnih zločinaca direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve, rekao je Valentin Inzko.

Visoko predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko (Armin Durgut/PIXSELL)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini zatražio je od Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da u roku od tri mjeseca poništi odlikovanja koje je taj entitetski parlament dodijelio osobama osuđenim za ratne zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini devedesetih.

Visoki predstavnik Valentin Inzko u pismu upućeno čelnicima entitetskog parlamenta u srijedu navodi da su među nagrađenim i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS-a, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić, čiji su postupci tokom sukoba „šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje“.

Karadžić, Krajišnik i Plavšić su osuđeni za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Veličanje ratnih zločinaca direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve, navodi Inzko u pismi NSRS-u.

Rok koji je Visoki predstavnik dao čelnicima NSRS-a da ukinu odlikovanja osuđenim za ratne zločine je kraj apila, no u pismu nisu navedene koje su to sankcije ukoliko odluka Visokog predstavnika ne bude ispoštovana.

Inzko u pismu čelnike NSRS-a ohrabruje da ukinu odlikovanja osuđenim za ratne zločine na način kako je ukinuta ploča sa studentskog doma na Palama Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku RS-a, osuđen za ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, podsjećajući da u Evropskoj uniji nema mjesta za veličanje ratnih zločinaca.

Bosna i Hercegovina 25 godina nakon završetka rata ne može da donese zakon o zabrani veličanja i negiranja ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici, što dodatno produbljuje etničke podjele u zemlji, koja je opustošena ratom koji je u BiH trajao četiri godine od 1992. do 1995.

Čubrilović: O pismu će se izjasniti rukovodstvo i šefovi klubova

Nedjeljko Čubrilović, predsjednik NSRS-a rekao je da će se o pismu Inzka izjasniti rukovodstvo i šefovi klubova zastupnika entitetske skupštine.

“Riječ je o poveljama koje su dodijeljene pojedincima, institucijama i međunarodnim organizacijama zaslužnima za rad NSRS-a. Navedene povelje dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice postojanja i rada NSRS-a, kao ad hok tijelo, koje su činili svi dosadašnji predsjednici NS-a, rukovodstvo Devetog saziva i šefovi klubova poslanika tog saziva”, rekao je Čubrilović u saopćenju koje je uputio njegov kabinet.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO