Pupovac i Grbin osudili izjave Milanovića

Milanović je ove sedmice u više navrata relativizirao genocid u Srebrenici, dok je za ubijenu porodicu Zec rekao da su nasljednici dobili odštetu.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i predsjednik SDP-a Peđa Grbin (Pixsell)

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je u srijedu da je stav te partije da je u Srebrenici počinjen genocid te da za porodicu Zec nije dovoljna samo odšteta nego odavanje počasti kao simbolu zločina nad civilima, dok je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac poručio kako je izjavu o porodici Zec mogao reći samo neko bešćutan ili manipulativan, dodavši kako ga ne bi čudilo da njihovim ubicama dodijeli odlikovanje.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je bio SDP-ov predsjednički kandidat, izjavio je da je u Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba 1995. ubile više od osam hiljada Bošnjaka, bio genocid, ali da onda za teže zločine, poput stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu, treba izmisliti novi naziv te da nije svaki genocid isti.

Za slučaj porodice Zec koja je ubijena u Zagrebu u decembru 1991, Milanović je rekao kako je porodica ubijenih bila pozvana u Vladu, dobili su odštetu i “što još treba”.

“U Srebrenici se dogodio genocid, a u Zagrebu je jedna obitelj mučki ubijena i to je nešto čega se ovaj grad treba stidjeti i događaj koji se mora obilježiti. Ovo nije pitanje odštete nego zločina koji nije kažnjen”, rekao je Grbin.

‘Predsjednik olako pljuje po ljudima’

Komentarišući izjavu predsjednika Milanovića čelnik Samostalne demokratske srpska stranka (SDSS) Pupovac je rekao da je “ta izjava mogla biti rečena samo od nekoga tko je iznimno bešćutan ili iznimno manipulativan s ciljem da se dopadne ljudima koji nemaju nikakvu svijest o tome što se događalo ljudima poput porodice Zec”. Ne bi me čudilo da Milanović odluči dodijeliti još neko odlikovanje onima koji su ubili obitelj Zec ili možda predsjedničke mirovine”, ocijenio je Pupovac.

Upitan misli li da bi predsjednik to bio kadar učiniti, odgovorio je kako je Milanović dosad pokazao da je štošta kadar reći, ali i učiniti.

“Njegov odnos prema zločinima i zločincima dosad je pokazao da je to u stanju učiniti”, dodao je.

Na pitanje želi li reći da Milanović podržava ratne zločince, Pupovac je odgovorio kako “predsjednik olako pljuje po ljudima i olako odlikuje ljude”. “Takvog nema nitko. Niti je imao ikada itko. Ni u Europi, a ni šire od Europe”, poručio je.

Potvrdno je odgovorio na pitanje treba li netko iz Vlade i vladajuće stranke, a ko nije predstavnik Srba, napokon doći na komemoraciju za porodicu Zec.

“Ima raznih mjesta, ovo je simbolički jedno od najsnažnijih. Obitelj Zec nije jedina koja je stradala na sličan način. Ja se nadam da će biti prilike da se o tome ne samo govori, nego da se komemorira”, istaknuo je Pupovac.

Takmičenje u nacionalističkim izjavama

“[…] Volio bih kada bi predstavnici države bili na takvim mjestima s nama predstavnicima Srba, a na nekim drugim mjestima s predstavnicima susjednih zemalja, umjesto što se međusobno takmičimo u rasističkim i nacionalističkim izjavama o tome kako gledati krvavu prošlost”, dodao je.

Komentirajući Milanovićeve izjave o genocidu u Srebrenici, rekao je kako smo čuli njegove izjave i u Jasenovcu o genocidu nad Srbima.

“Čovjek se naprosto igra, pametuje nad stvarima nad kojima pametan čovjek šuti. I kad postoji presuda i kad ne postoji, a znamo što se dogodilo. Ne pametujem nikome, klanjam se žrtvama”, poručio je Pupovac.

Izvor: Agencije