Organizacije za ljudska prava pisale Milanoviću: Prešli ste na mračnu stranu

Na takvu ocjenu upućuju Milanovićevi komentari kojima relativizira genocid u Srebrenici i dodatno viktimizira njegove žrtve, ali i građane cijele regije.

Organizacije za ljudska prava upozoravaju na štetnu retoriku Zorana Milanovića (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Osamnaest organizacija za ljudska prava uputilo je u srijedu otvoreno pismo predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću u kojem mu poručuju da je “prešao na mračnu stranu” jer umjesto da brani temeljna ljudska prava i slobode sve više postaje govornik s rigidnim nacionalističkim programom.

“Zabrinuti smo Vašim sve jasnijim iskazivanjem stajališta koja su protivna temeljnim ljudskim pravima te slovu i duhu Ustava. Umjesto aktiviranja u obrani temeljnih prava i sloboda, sve se više obznanjujete kao govornik sa ‘suverenističkim’, rigidno nacionalističkim programom”, stoji u pismu 18 organizacija, među kojima su Centar za mirovne studije, Gong, Documenta, B.a.b.e., Kuća ljudskih prava Zagreb i druge, piše Hina.

Na takvu ocjenu upućuju Milanovićevi komentari kojima negira nalaze Odbora Vijeća Evrope za sprječavanje mučenja i uznemirujuće dokaze o nasilju hrvatske policije protiv migranata na hrvatskim granicama, izjave kojima relativizira genocid u Srebrenici i dodatno viktimizira njegove žrtve, ali i građane cijele regije.

“Pritom ste čak doveli u sumnju i sam koncept genocida svodeći ga na statistiku, broj pobijenih, a ne na zastrašujuću praksu ubijanja ljudi zbog pripadnosti po podrijetlu, te istovremeno uveli razlikovanje među žrtvama pojedinih genocidnih radnji – tipično nacionalistički zabrinutiji zbog ‘lijepljenja etiketa’ genocida, nego zbog samo prakse genocidnog divljanja”, stoji u pismu, kojeg prenosi Hrvatska izvještajna novinska agencija.

Organizacije ocjenjuju kako jučerašnji Milanovićev ispad vezan uz godišnjicu likvidacije porodice Zec predstavlja vrhunac njegova štetnog javnog djelovanja suprotstavljenoga zaštiti ljudskih prava.

“Svi mi kao građani/građanke posebno smo pogođeni činjenicom da je ovaj zločin društveno prihvaćen utoliko što su ubojice naknadno dobile odličja hrvatske države, a jedan je od njih bio i tjelohraniteljem visokoga državnog funkcionara. Kao da je već tada započela pogubna igra skrivanja ‘naših’ zločin(ac)a i kršitelja zakona koja se, u slučaju Hussiny, nastavlja do naših dana. Sve je to Vama, na žalost, posve nevažno u odnosu na image nacije”, poručuju mu u pismu.

Što je Milanović obećavao, a što zapravo radi

Pri tome ocjenjuju kako je “u diskrepanciji između svoje kampanje i inauguracijskog govora s jedne strane i svog djelovanja otišao nekoliko koraka dalje – u nesagledivu neodgovornost, obmanu i prijevaru”.

Podsjećaju da je u inauguralnom govoru Milanović obećao da će biti konstruktivni faktor, a njegove su izjave “destrukcije koje mogu imati nesagledive i dugoročne posljedice”.

Također je obećao da će se u vanjskoj politici fokusirati na tačke na kojima se može graditi saradnja i prosperitet, no vrijeđanje članova Odbora Vijeća Evrope za sprječavanje mučenja, relativizacija genocida u Srebrenici i obilje predrasuda koje koristi govoreći o susjednim sredinama predstavljaju trganje veza i ekstremno nazadnjaštvo koji Hrvatsku “udaljavaju od susjeda i od svijeta”.

“Predsjedniče Milanoviću, stali ste uz stranu sirovog nacionalizma temeljenog na mitovima, prošlim traumama i predrasudama, a ne na stranu kritičke privrženosti ovome društvu i negacije isključivosti. Stali ste na stranu moćne i privilegirane manjine nasuprot obespravljenih i marginaliziranih manjina, ali i svakog stanovnika i stanovnice Hrvatske koji radi na tome da živi u normalnoj zemlji”, navode organiuzacije u pismu.

Tražili ste “zrno razumijevanja” za svoje greške, no od građana i građanki ove zemlje nećete ga dobiti, jer u vašim greškama tutnji namjera da povrijedite i ponizite najranjivije dijelove vašeg društva.

“Milanoviću, ma koliko Vam se predsjednička funkcija čini teškom, to je teret koji ste preuzeli i s kojim morate živjeti još tri godine. Nađite si svrhu, a hrvatske građanke i građane poštedite svojih ispada frustracije i bijesa”, poručuju organizacije u pismu.

Izvor: Agencije