Pet bivših pripadnika Armije BiH uhapšeno zbog ratnih zločina nad Srbima

Optuženi se terete za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i direktni izvršioci ubistava, naveli su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu (Al Jazeera)

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Sarajeva su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštite (SIPA) lišili slobode pet osoba koje su osumnjičene za ratne zločine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Istraga se odnosi na zločine nad žrtvama, civilima srpske nacionalnosti sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru Osnovna škola “Aleksa Šantić” i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici, prenosi Anadolija.

“Optuženi se terete za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i direktni izvršioci ubistava”, naveli su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Dio oštećenih nalazi se izvan BiH

Dodaje se da su, prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni, koji su bili pripadnici Četvrte motorizirane brigade Armije Bosne i Hercegovine, odgovorni za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih povreda, koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice.

“U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja s policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini, kao i s pravosudnim institucijama Srbije, s obzirom da se dio oštećenih nalazi izvan Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu, zaključili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije