COVID-19: Crna Gora u sistemu certifikata Evropske unije

COVID certifikati koji su izdani u Crnoj Gori, prihvaćeni su kao ekvivalent digitalnim COVID certifikatima EU-a.

Vlade širom svijeta uvode nove mjere zbog nove varijante korona virusa (EPA)

Crna Gora se u srijedu pridružila sistemu digitalnih COVID-19 certifikata Evropske unije (EU), a vlasti te zemlje ublažile su epidemiološke mjere uoči božićnih i novogodišnjih praznika.

U priopćenju Evropske komisije navodi se da su COVID certifikati koji su izdani u Crnoj Gori, prihvaćeni kao ekvivalent digitalnim COVID certifikatima EU-a.

“To znači da će stanovnici Crne Gore moći koristiti svoje certifikate pod istim uslovima kao državljani EU-a”, priopćeno je iz EK.

Digitalni certifikat predstavlja digitalni dokaz da je osoba preboljela COVID-19, da je vakcinisana ili da ima negativan test.

Certifikat može biti izdan u digitalnoj ili papirnoj formi, sadrži QR kod, besplatan je i izdaje se na materinjem i na engleskom jeziku te garantuje zaštitu podataka i vrijedi u svim zemljama članicama EU-a.

U toj su zemlji prošle sedmice registrirani prvi slučajavi omikron varijante korona virusa, ali su zdravstvene vlasti zbog trenutnog pada broja inficiranih na dnevnoj razini, ublažile epidemiološke mjere ususret novogodišnjim i božićnim praznicima.

Tako je dozvoljen rad ugostiteljskih objekata u vrijeme praznika i poslije ponoći, dok je na snazi ostala zabrana dočeka nove godine na gradskim trgovima.

Ranijom uredbom radno vrijeme kafića i restorana ograničeno je do ponoći, dok u unutrašnjost objekta mogu ući samo oni s COVID potvrdom.

U Crnoj Gori registrovano je još 308 novih slučajeva korona virusa, a preminula je jedna osoba.

Ukupan broj preminulih povezanih s COVID-19 u Crnoj Gori od početka pandemije je 2.381, objavio je Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva bolesti u Crnoj Gori iznosi 1.877.

Slovenija: Otkazuju se javni dočeci Nove godine

U Sloveniji je u utorak potvrđeno 1.255 novih slučajeva zaraze korona virusom, javlja agencija Anadolija.

Medicinska struka procjenjuje da će širenje nove verzije omikron zahtijevati pooštravanje mjera u Sloveniji.

Ministar zdravstva Slovenije Janez Poklukar već je najavio ograničenje maksimalnog broja kupaca u trgovinama. Očekuje se da će Vlada to usvojiti na današnjoj sjednici.

Proslave Nove godine na otvorenom također će vjerovatno biti otkazane.

Pred nadolazeće praznike nadležni pozivaju, između ostalog, na sigurno druženje, koje uključuje manje grupe na otvorenom ili u provjetrenim zatvorenim prostorima.

U Hrvatskoj 36 umrlih i 4.226 novih slučajeva zaraze

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 4.226 novih slučajeva zaraze koronavirusom, znatno više nego dan ranije kada su zabilježena 2.803 slučaja zaraze. Preminulo je 36 osoba, što je manje nego u utorak, kada je preminulo 47 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 21.740. Među njima je 2.066 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 266 pacijenata, prema posljednjim podacima zdravstvenih vlasti.

Zaključno s 21. decembrom, 2,24 miliona osoba vakcinisano je barem jednom dozom, a od njih je vakcinaciju završilo 2,10 miliona osoba, što čini 61,98 posto odraslog stanovništva te zemlje.

U božićnoj i novogodišnjoj noći Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske omogućit će dva sata duži rad kafića i ostalih ugostiteljskih objekata, najavio je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

BiH: Preminulo još 18 osoba

U Bosni i Hercegovini registrovana su 552 nova slučaja zaraze korona virusom (SARS-CoV-2), a prijavljeno je 18 smrtnih ishoda.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su ukupno 2.232 uzorka, od čega je 378 pozitivno na SARS-CoV-2.

Preminulo je deset osoba, dok su dva smrtna ishoda prijavljena retroaktivno.

Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 7.345.

U bh. entitetu Republika Srpska (RS) izvršеnо је tеstirаnjе 637 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus pоtvrđеn је kоd 150 оsоbа.

Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS-a priјаvljеnо је оsаm smrtnih slučајеvа.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 92.925 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 5.436 оsоbа.

Danas su u Brčko distriktu BiH registrovana 24 nova slučaja zaraze virusom korona.

S. Makedonija: Utvrđeno 320 novih slučajeva zaraze

U Sjevernoj Makedoniji utvrđeno je 320 novih slučajeva korona virusa.

Peminulo je osam osoba.

U zemlji je 5.200 aktivnih slučajeva.

Na Kosovu bez smrtnih slučajeva

U posljednja 24 sata na Kosovu je registrovano 20 slučajeva zaraze korona virusom, saopštilo je kosovsko Ministarstvo zdravlja.

Od posljednjeg presjeka stanja, nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Aktivno su zaražene 322 osobe.

Izvor: Agencije