Zvaničnik SAD-a: Sankcije političarima iz RS-a ako nastave destabilizirati BiH

Dužnosnik Ministarstva finansija SAD-a Paul Ahern upozorio je političare u bh. entitetu Republika Srpska da će se naći na udaru finansijskih sankcija ukoliko nastave s potezima koji destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu.

Američki zvaničnik proteklih je dana u Sarajevu razgovarao s vodećim zvaničnicima u BiH (Fena)

Vršitelj dužnosti pomoćnika sekretara u Ministarstvu finansija SAD-a Paul Ahern upozorio je političare iz bh. entiteta Republika Srpska da će se naći na udaru finansijskih sankcija ukoliko nastave s potezima koji destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu.

Američki zvaničnik je, prema saopćenju objavljenom iz ambasade te zemlje u Sarajevu, proteklih dana u Sarajevu razgovarao s vodećim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini te im prenio kako je predsjednik SAD-a Joe Biden izvršnom uredbom najavio poduzimanje mjera u borbi protiv korupcije, smatrajući je “prioritetom nacionalne sigurnosti”.

Sjedinjene Američke Države neće oklijevati…

U tome kontekstu je ocijenio da nedavni zaključci Narodne skupštine RS-a o najavi povlačenja nadležnosti sa državnih institucija na entitete “prijete poništiti posljednjih 26 godina mira i stabilnosti u regiji”.

“Sjedinjene Američke Države neće oklijevati da aktere u Bosni i Hercegovini, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, smatraju odgovornim za njihovo destabilizirajuće djelovanje i stalnu korupciju. Ministarstvo finansija SAD-a može i hoće koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se suprotstavilo korumpiranim akterima koji ugrožavaju budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana”, rekao je Ahern.

Vlasti RS-a najavile su mogućnost izlaska iz ustavnopravnog okvira i prenos nadležnosti na entitete u području odbrane i sigurnosti, pravosudnih tijela i sistema za neizravno oporezivanje.

I Dereck Chollet, posebni savjetnik američkog državnog sekretara Antonya Blinkena, ranije ove sedmice poručio je članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradu Dodiku kako će snositi posljedice za poteze vlasti RS-a.

Moguće odustajanje od poslovanja s BiH

Prema saopćenju, visoki dužnosnik američkog Ministarstva finansija je tokom susreta u Sarajevu upozorio je predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltiju, ministra finansija Vjekoslava Bevandu i ministra sigurnosti Selmu Cikotića da bi se ta zemlja mogla naći na takozvanoj sivoj listi Moneyvala i FATF-a, evropske i svjetske organizacije za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, ako ne izmijeni zakone kako bi poboljšala sistem kontrole.

U suprotnom, bez provođenja reformi, upozorio je Ahern, investitori i finansijske institucije mogu odustati od poslovanja s Bosnom i Hercegovinom.

Izvor: Agencije