Specijalni britanski izaslanik za Zapadni Balkan stigao u BiH

Sir Stuart Peach se u Sarajevu sastao s tročlanim Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Velika Britanija je duboko posvećena evropskoj sigurnosti, rekao je ranije Boris Johnson (Anadolija)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik je nakon sastanka s britanskim izaslanikom Stuartom Peachom u Sarajevu izjavio da “Bosni i Hercegovini ne trebaju nikakvi izaslanici, već unutrašnji dijalog”.

“Trebamo da sve tačke stavimo na dnevni red, da nema tabu tema i da pokušamo napraviti politički dogovor. To je suština onoga što sam rekao na sastanku”, kazao je on, prenosi Fena.

Dodao je da Bosna i Hercegovina nema izazova vezano za rat te da je histerija koja se pravi potpuno nepotrebna.

Johnsonov izaslanik za Balkan

“[Bh. entitet] Republika Srpska se ponaša u skladu s Ustavom [Bosne i Herceglovine] i neće ići mimo Ustava [Bosne i Herceglovine]. RS je strana u Bosni i Hercegovini koja treba da bude poštovana”, rekao je Dodik.

Britanski premijer Boris Johnson imenovao je početkom decembra Sira Stuarta Peacha za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, navodeći da se ta regija suočava s najvećom prijetnjom po svoju stabilnost i sigurnost u posljednja dva desetljeća i da se ne smije dozvoliti povratak nasilju i podjelama iz prošlosti.

“Velika Britanija je duboko posvećena evropskoj sigurnosti”, rekao je tada Johnson.

“Zapadni Balkan se suočava s najvećom prijetnjom svojoj stabilnosti i sigurnosti u posljednja dva desetljeća. Imamo dužnost da učinimo sve što možemo da očuvamo pomake postignute mirom i dijalogom – ne smijemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podjelama iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost Sir Stuarta će ojačati međunarodne napore da se zaštiti mir i promoviraju euroatlantske integracije u ovoj ključnoj regiji”, dodao je Johnson.

Oštre reakcije zapadnih zemalja

Dodik je najavio je da će RS povući iz ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, odnosno da će ovaj bh. entitet u mnogim slučajevima preuzeti nadležnosti od države Bosne i Hercegovine, poput pravosuđa, prikupljanja indirektnih poreza, vojske…

To je izazvalo oštre reakcije i među brojnim zapadnim zemljama, strahujući da bi to moglo urušiti teško stečeni mir koji je 1995. godine okončao rat u Bosni i Hercegovini.

Proces, kojeg Dodik naziva “vraćanjem nadležnosti koje je država Bosna i Hercegovina ranije uzela od RS-a” u petak je većinom glasova podržala Narodna skupština RS-a, u kojoj njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima većinu.

Vladi RS-a dat je rok od šest mjeseci da izradi zakone koji će zamijeniti državne zakone u tom entitetu.

Džaferović za veće vojno prisustvo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović ocijenio je da je potrebno povećati međunarodno vojno prisustvo u Bosni i Herceovini.

Nakon sastanka s Peachom naglasio je da je to vrlo važan sastanak, na kojem su razgovarali o aktuelnoj situaciji u državi, ali da je bilo govora i o slanju dodatnih trupa u okviru misije EUFOR-a.

Džaferović je istakao da je na sastanku kazao da je u Bosni i Hercegovini potrebno poštivanje Ureda visokog predstavnika (OHR) te ojačavanje međunarodnog vojnog prisustva.

“Bio bi to mali napor međunarodne zajednice za veliku stvar u Bosni i Hercegovini”. Danas smo čuli poruke podrške jedinstvu i cjelovitosti Bosne i Hercegovine, EU i NATO putu, OHR-u i visokom predstavniku, reformama, ali i EUFOR-u”,  pojasnio je Džaferović.

Izvor: Al Jazeera i agencije