Kandidat SNSD-a proglasio pobjedu na izborima u Prijedoru

Na prijevremenim izborima u Prijedoru na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine pobjedu je proglasio Slobodan Javor, kandidat koalicije koju predvodi SNSD Milorada Dodika.

Na izborima je glasalo 31 posto upisanih birača (Al Jazeera)

Na prijevremenim izborima u Prijedoru na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine pobjedu je proglasio Slobodan Javor, kandidat koalicije koju predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

S druge strane, kandidat opozicione koalicije Goran Predojević, član je nekadašnjeg SNSD-ovog koalicionog partnera Demokratskog narodnog saveza, stranke koja je na vlasti u tom gradu bila gotovo 15 godina.

Ovi izbori bili su svojevrsno odmjeravanje snaga vlasti i opozicije u bh. entitetu Republici Srpskoj prije opštih izbora u BiH sljedeće godine.

Prijevremeni izbori

Prijevremeni izbori u Prijedoru raspisani su nakon ostavke SNSD-ovog gradonačelnika Dalibora Pavlovića nakon nepune godine mandata, zbog skandala i burne reakcije javnosti.

Na izborima je glasalo 31 posto upisanih birača.

Građani su birali između 14 kandidata. Iz Gradske izborne komisije poručili su da je svih 130 biračkih mjesta otvoreno u sedam sati. Osim toga, na raspolaganju su bila tri mobilna i jedan COVID tim.

Izvor: Al Jazeera