Reakcija članova Predsjedništva BiH Džaferovića i Komšića: Igra tuđim glavama

Reakcije dolaze i iz Izaslanstva Evropske unije koje podržava teritorijalni integritet BiH.

Trenutnu političku krizu u Bosni i Hercegovini komentirali su članovi predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović (Arhiva)

Trenutnu političku krizu u Bosni i Hercegovini komentirali su članovi predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Džaferović je pozvao da se zaustave oni koji umanjuju snagu postignutih reformi.

“Ja pozivam i one koji danas imaju namjere u BiH da umanjuju snagu postignutih reformi pa i reforme u oblasti obrane da se zaustave. Put kojim su krenuli je pogrešan put. To je put koji nas vodi u destabilizaciju ukupnih prilika u Bosni i Hercegovini, to je put koji neće biti nikome u interesu”, poručio je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je istaknuo da je obveza svih političara u Bosni i Hercegovini koji su ključni u donošenju odluka da pridonesu miru.

“Mir zapravo u Bosni i Hercegovini ovisi o njihovoj mudrosti, njihovom strpljenju, neinaćenju i nenatezanju koje je vrlo često besmisleno. Jer u suštini, igramo se tuđim glavama, a ne svojima kada govorimo o onima koji takve odluke pokušavaju da izdejstvuju u Bosni i Hercegovini, takva rješenja koja i vode zemlju u konflikt, poručio je Komšić.

Sjednica NSRS-a

Reakcije stižu i iz Izaslanstva Evropske unije koje podržava teritorijalni integritet BiH.

“EU podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, uključujući njezino trenutačno administrativno uređenje. Na tom je temelju razmotren i prihvaćen zahtjev zemlje za članstvo u EU. Ustavni okvir Bosne i Hercegovine ne pruža pravni temelj entitetima da se jednostrano povuku iz uspostavljenih državnih institucija ili da zabranjuju primjenu bh. zakonodavstva u entitetima.”

U toku je sjednica Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska na kojoj se zastupnici izjašnjavaju o izdvajanju tog bosanskohercegovačkog entiteta iz ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Nakon što je krajem oktobra NSRS izglasao formiranje entitetske agencije za lijekove i krenuo u stvaranje paralelnih institucija, na današnjoj sjednici trebalo bi se razgovarati o nastavku prijenosa nadležnosti na ovaj bh. entitet.

Nadležnosti o kojima će raspravljati su iz oblasti pravosuđa, indirektnih poreza i sigurnosti i odbrane.

Izvor: Al Jazeera i agencije