Komšić: NSRS napustila Dejtonski sporazum i ruši ustavni poredak

Komšić pozvao Tužilaštvo BiH da po hitnoj proceduri pokrene postupak protiv lica koja su u entitetskom parlamentu usvojili zaključke koji narušavaju mir.

Željko Komšić je Milorada Dodika nazvao podstrekačem i predvodnikom grupe 'koja se udružila u rušenju ustavnog poretka BiH' (Fena)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je Tužilaštvo BiH da procesuira Milorada Dodika kojeg je nazvao podstrekačem i predvodnikom grupe “koja se udružila u rušenju ustavnog poretka BiH i podrivanju institucija države”, nakon što je parlament Republike Srpske u petka navečer usvojio zaključke prema kojima vladi nalaže izradu zakona kako bi taj entitet izašao iz ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine.

“NSRS je napustila Dejtonski sporazum”, rekao je Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Komšić je pozvao Tužilaštvo BiH da po hitnoj proceduri pokrene postupak protiv lica koja su u entitetskom parlamentu usvojili zaključke “koji direktno podrivaju ustavni poredak države Bosne i Hercegovine i narušavaju mir i stabilnost u državi”.

Opozicija upozorava na novi haos

Parlament Republike Srpske u petak je podržao prijedloge za povlačenje saglasnosti tog entiteta na cijeli niz zakona koji su na snazi u BiH što je opozicija bojkotirala upozoravajući da sve to vodi u nove sukobe, a vjerojatno i u rat.

Za zaključke kojima Narodna skupština RS povlači suglasnosti na zakone kojima su na nivou BiH uređeni odbrana i sigurnost, sistem indirektnog oporezivanja te uspostavljeno visoko sudsko i tužiteljsko vijeće glasalo je 49 od 83 zastupnika koliko ih ima u tom tijelu.

Zaključke je predložio i osmislio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U tim zaključcima stoji i to da bi vlada RS u razdoblju od šest mjeseci trebala predložiti zakone kojima bi se ova područja uredila na entitetskom nivou.

Jedna od opcija koju zagovara Dodik je i uspostava vojske RS nakon što bi se raspustile oružane snage BiH koje postoje od 2005. godine.

Svi ti zakoni doneseni su u državnom parlamentu Bosne i Hercegovine, no Dodik sada tumači da takvi zakoni ne vrijede ako Narodna skupština RS jednostrano odluči da ih više ne priznaje.

Zapadni saveznici prijete vrlo snažnim sankcijama za one koji destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu, dok Rusija podržava Dodika u onom što on naziva “vraćanje nadležnosti koje pripadaju Republici Srpskoj prema Dejtonskom mirovnom sporazumu“.

Izvor: Agencije