Obilne padavine u BiH: U Sarajevu potopljena brojna naselja, blokiran saobraćaj

Mnoga naselja u Sarajevu su potopljena, pojedini stanovnici se evakuišu, a saobraćaj je blokiran.

Foto: Društevne mreže

Dijelovi Bosne i Hercegovine u potpunosti su paralizirani, nakon što su zemlju od četvrtka pogodile obilne padavine.

Dijelovi glavnog grada Sarajeva su pod vodom, dok radnici civilne zaštite pokušavaju osposobiti putnu komuniklaciju Sarajevo- Foča, koja je u prekidu. Općina Trnovo u cijelosti je odsječena.

Klimatolog Bakir Krajinović rekao je Al Jazeeri da je Federalni hidrometeorološki zavod najavio i upozorio na promjene vremena i nepogode još prošle sedmice, ali da je količina padavina tolika da je bilo teško izbjeći poplave.

Sve važne vijesti u vezi poplava u Bosni i Hercegovini pratite ispod.Moguće izlijevanje vode na autoput A1

Nivo vode ispod petlje Butile u stalnom je porastu. Postavljena su vanredna ograničenja brzine i preusmjeravanja, jer se očekuje da bi moglo doći do skorog izlijevanja vode na autocestu A1, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK), prenosi agencija Anadolija.

Na dionici magistralnog puta Sarajevo – Foča mogu saobraćati vozila do 3,5 tone, dok se saobraćaj autobusa i teretnih vozila odvija preko Romanije.

Usporeno i otežano je saobraćanje na širem području Sarajeva (na području: Stupa, Bačića, Otesa, Vojkovića i Dobroševića) zbog vode na kolovozu.

Obustavljen je saobraćaj na dionici regionalnog puta Visoko – Ilijaš u mjestu Čekrekčije.

Očišćeni su odroni na putu Jablanica – Blidinje i Konjic – Boračko jezero i uspostavljeno saobraćanje, ali se i dalje preporučuje maksimalan oprez zbog mogućih novih odrona i klizišta. Zbog vode i zemlje na kolovozu otežano se saobraća na pojedinim dionicama magistralnog puta Konjic – Jablanica – Mostar.

Vozače upozoravaju na mjestimično jake udare vjetra, na povećane količine vode na kolovozu, kao i na opasnost od novih odrona, i pozivaju na pojačan oprez.


Najviši vodostaj Bune od 1923. godine

Obilne padavine izazvale su velike probleme na području Hercegovine, gdje su poplavljeni brojni objekti zbog povećanog vodostaja rijeka. Na području Mostara vodostaj Neretve je samo u četiri sata porastao za 119 centimetara, javlja Anadolu Agency (AA).

U Blagaju je rijeka Buna poplavila nekoliko objekata nakon što se izlila iz korita. Došlo je i do porasta podzemnih voda i bujičnih potoka. Blagajci koje je ekipa AA zatekla u blizini derviške tekije rekli su da je slična situacija bila i prije 12 godina, ali da je ovo ipak najviši vodostaj koji pamte.

“Dodatni problem u ovom slučaju predstavljaju podzemne vode koje izbijaju. To je ipak manji problem u odnosu na ovo što uzrokuju padavine. Ako noćas ponovo bude kiša, a meteorolozi su je najavili, sigurno će sutra oko podneva vodostaj Bune biti veći od trenutnog za dvadesetak centimetara. I to bi zaista bio problem. Također, svi se pribojavamo da će proteći i obližnji potok koji teče samo u slučajevima velikih padavina. I to bi dodatno zakompliciralo stvari”, rekao je jedan od stanovnika Blagaja, koji je od jutros uz rijeku.

Mlađi Blagajci s kojim je ekipa AA razgovarala pamte i snijeg iz 2012. kada je vodostaj Bune također bio visok, a kažu da je i prošle godine uslijed obilne kiše situacija bila slična te da je vodostaj opao nakon nekoliko dana.

Danas izmjereni vodostaj Bune (u 8 sati) kaže da je ova rijeka dostigla najviši vodostaj od početka rada stanice 1923. godine. Prema podacima Agencija za vodno područje Jadranskog mora, iznosio je 195 centimetara.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za obilne padavine, olujan vjetar kao i pojavu klizišta.

“Očekivana količina padalina u Hercegovini, jugozapadnim i središnjim područjima Bosne od 60 do 100 litara po kvadratu. Olujan vjetar od 80 kilometara na sat. Vjetar će do kraja dana postupno slabiti”, navedeno je na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

(Anadolija)

Povećan vodostaj Save

Padavine koje su pale u protekla 24 sata i koje se prognoziraju u naredna 24 sata uslovile su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Usljed obilnih padavina došlo je do povećanja vodostaja na gotovo svim vodotocima na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH (sliv Une i Sane, sliv Vrbasa, sliv Bosne, sliv Drine i neposredni sliv rijeke Save), navodi se u informaciji Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo.

Vodotoci na kojima je došlo do značajnog povećanja vodostaja su na gornjem toku sliva rijeke Bosne, posebno sliv rijeke Željeznice, odnosno područje Sarajevskog polja, kao i sliv rijeke Prače.

Nove padavine prognozirane u naredna 24 sata za područje gornjeg toka sliva rijeke Bosne, Željeznice i Prače, mogu prouzrokovati novi porast vodostaja i dostizanje kota pri kojima može doći do izlijevanja.

-Iz tog razloga upozoravamo nadležne institucije na aktivno djelovanje u skladu sa svojim nadležnostima, kao i građane uz navedene vodotoke na pojačan oprez tokom naredne noći – navode iz Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo.


Punionica kisika uništena u potpunosti

Messerova punionica kisikom u Sarajevu se usljed sinoćnjih obilnih padavina nalazi potpuno pod vodom i kompletno je uništena, a pored punionice stradali su i drugi objekti koji su vezani za administraciju i prodaju, prenosi agencija Fena.

“Naši ljudi rade sve da saniramo u što kraćem roku novonastalu štetu. Prema našim proračunima za saniranje štete na punionici trebat će nam najminimalnije pet do sedam dana”, saopćeno je iz ove kompanije.

“Naša tehnička ekipa je krenula u Zenicu i Mostar kako bi osposobili rezervne punionice i na taj način nastavili redovno snabdjevanje kisikom. U kritičnom smo stanju i tražimo najefikasnije modele da što brže i bez velikih posljedica riješimo ovu vanrednu situaciju. Messer u ovome treba podršku svih.”


Nastavak evakuacije stanovništva u Sarajevu

U Sarajevu je poplavljeno nekoliko naselja.

Pojedini dijelovi grada ostali su bez električne energije.

U Opštinama Ilidža i Novi Grad, stanovništvo se evakuiše jer je veliki broj kuća, privrednih objekata i poljoprivrednog dobra poplavljen.

Na terenu je Civilna zaštita, angažovana je teška mehanizacija.

Zbog izlijevanja vode i klizišta, saobraćaj je obustavljen na dionici Trnovo – Sarajevo – Foča.

Sa terena izvještava Aida Bećirhodžić.


Saopštenja VIK-a Sarajevo

U cilju osiguranja zdravstvene ispravnosti vode u poplavljenim područjima, VIK održava vodovodni sistem pod pritiskom tako da terenska voda ne može ući u vodovodne instalacije.

Danas su uzeti kontrolni uzorci vode iz objekata u poplavljenim područjima, analize su u toku, a prema rezultatima do sada analiziranih parametara i na osnovu iskustava u prethodnim sličnim situacijama, ne očekujemo bilo kakve probleme u vezi kvaliteta vode.

Građani će biti obavješteni ukoliko na osnovu stanja na terenu ili rezultata analiza uzoraka vode dodje do sumnje u zdravstvenu ispravnost vode.


Rijeka Buna u mjestu Blagaju poplavila brojne objekte

Na području Mostara vodostaj rijeke Neretve je samo u četiri sata porastao za 119 centimetara.

U mjestu Blagaju pored Mostara rijeka Buna je poplavila brojne objekte nakon što se izlila iz korita. Došlo je i do porasta podzemnih voda i bujičnih potoka. Još uvijek se zbog bujice na prometnici otežano prometuje magistralnim pravcem između Mostara i Sarajeva nedaleko Jablanice.


Velike poplave u Sarajevu, evakuacija stanovništva u opštini Ilidža

 


Bujice oko Konjica i Jablanice, poplave uzrokovale štete i prekid saobraćaja


Punionica kisika Messer je pod vodom

Kako javlja N1 punionica kisika Messer u Rajlovcu kod Sarajeva potpuno je pod vodom.

To je potvrdio Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Čerkez je rekao kako rade na pronalasku rješenja kako bi pronašli zamjensko postrojenje.

“Federalno ministarstvo zdravstva je sa njima u kontaktu, imali smo kontakt sa Civilnom zaštitom i Agencijom za lijekove”, rekao je Čerkez.

Navodi i da se radi na iznalaženju rješenja o zamjeni.

“Mi smo obavijestili sve krizne stožere da se vodi računa o racionalnoj upotrebi kiseonika”, naglašava Čerkez.


Poplavljen dautoput kod petlje Butile, zatvoren izlaz prema Sarajevu

Kako izvještava Klix.ba obilna kiša uzrokovala je izljevanje rijeke Bosne na području Rajlovca.

Voda koja se izlila iz korita poplavila je dio autoputa kod petlje Butile te je zbog sigurnosti vozača obustavljen izlaz prema Sarajevu.

Kiša je od jutros uzrokovala brojne probleme na širem području Sarajeva, koje već dva sata nema redovno napajanje električnom energijom.


Zatvoreni pješački mostovi

Služba za civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo privremeno je zatvorila pješačke mostove kod hotela Bristol i mosta Ars Aevi, javlja agencija Fena.

Mostovi su zatvoreni zbog sigurnosne situacije izazvane nevremenom koje je pogodilo područje Kantona Sarajevo i Općine Novo Sarajevo, te porastom nivoa rijeke Miljacke.


Vodostaj Miljacke u padu

Prema informacijama Agencije za vodno područje rijeke Save, vodostaj Miljacke koji je izmjeren u 11 sati u Sarajevu kod mosta u ulici Hamdije Čemerlića iznosio je 166 centimetara i u padu je u odnosu na mjerenje u 10 sati kada je bio 176 cm, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uslijed obilne kiše, koja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine pada gotovo dva dana, pojedini dijelovi su u četvrtak ujutru osvanuli pod vodom. Najteža situacija je u Otesu i na Ilidži, gdje je velike probleme izazvala nabujala rijeka Željeznica. Vodostaj Željeznice izmjeren na Ilidži u 10 sati iznosio je 221 centimetar.

Miljacka je u pojedinim dijelovima toka kroz Sarajevo dostigla izuzetno visok nivo, ali još uvijek ne prijeti da će se izliti. Stoga je informacija iz Agencije za vodno područje rijeke Save u opadajućem trendu vodostaja optimistična, a uz to je i intenzitet padavina oslabio.

Pojedini dijelovi Sarajeva osvanuli su pod vodom (Anadolija)

Hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo održala je hitnu sjednicu povodom obimnih poplava na području kantona te pomno prati posljedice nastale na terenu.

Kako je potvrđeno iz Press službe KS, članovi Vlade KS u narednom periodu redovno će obavještavati javnost o svim poduzetim mjerama i zaključcima u vezi sa novonastalom situacijom.Veći dio Sarajeva ostao bez električne energije

Veći dio Sarajeva ostao je nešto iza 10 sati bez električne energije.

Kako portal Klix.ba izvještava, došlo je do kvara na trafostanici Reljevo. To je uzrokovalo da veći dio glavnog grada Bosne i Hercegovine ostane bez električne energije.

Ekipe Elektrodistribucije su na terenu te rade na otklanjanju kvara.

U gradu ne rade ni semafori.


Velika materijalna šteta u Jablanici

Velike kišne padavine koje su zahvatile područje općine Jablanica pričinile su veliku materijalnu štetu na stambenim i poslovnim objektima te na putnoj infrastrukturi na cijelom području općine.

Od ranih jutarnjih sati jučer su čišćena novonastala klizišta na magistralnom putu M 17.5 (Jablanica-Risovac-Posušje), zbog kojih je put bio neprohodan do popodnevnih sati, javlja Fena.

Saobraćaj na tom putnom pravcu je uspostavljen, ali se vozačima i dalje preporučuje oprez radi mogućih odrona i nastanka novih klizišta.

Na lokalnom putu za Čivelj, kao i ostalim lokalnim putevima pokrenuto je i nekoliko novih klizišta, a u toku jučerašnjeg dana nekoliko objekata je bilo ugroženo od bujičnih potoka.

U cilju zaštite stambenih i drugih objekata, angažovana je sva raspoloživa mehanizacija. Uslijed jakih udara vjetra pričinjena je veća materijalna šteta na plastenicima, kao i krovovima stambenih i poslovnih objekata.

U četvrtak je održana i sjednica Općinskog štaba civilne zaštite na kojoj je donesen zaključak da se kontinuirano prati situacija na terenu te poduzimaju odgovarajuće mjere u cilju spašavanja ljudi i materijalnih dobara do stabilizacije stanja na terenu.

Jutros su sve putne komunikacije na području općine Jablanica prohodne uz otežano kretanje poslije jučerašnjeg nevremena koje je uzrokovalo veći broj odrona kako na magistralnim i regionalnim, tako i na lokalnim putevima, saopćeno je iz Operativnog centra civilne zaštite HNK.


Klizište ugrozilo benzinsku pumpu u Vojkovićima

Poplave koje su nastale usljed obilne kiše izazvale su veliku materijalnu štetu na području Opštine Istočna Ilidža.

Rijeka Željeznica nabujala je i na području naselja Vojkovići na području općine Istočna Ilidža.

Bujica je pokrenula klizište čime je ugrožena benzinska pumpa SAS-Vojkovići.


Novitović: Ugroženi Istočna Ilidža i Trnovo

„Ugrožena je Istočna Ilidža i Trnovo“, rekao je Al Jazeeri Milan Novitović, šef uprave civilne zaštite bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

„Trnovo trenutno nema niti jedan pristupni put. Kolege iz Federacije pokušavaju da uspostave komunikacija sa Trnovom. Veliki je broj poplavljenih objekta i u Trnovu i u Istočnoj Ilidži. Ugroženo je više objekata za stanovanje. Na teren je upućen veliki broj pumpi za ispumpavanje vode. Trenutno nam nedostaje gumenih čizmi“.


Krajinović: Ovo što nam se desilo jeste priroda

Klimatolog Bakir Krajinović rekao je Al Jazeeri da je Federalni hidrometeorološki zavod najavio i upozorio na promjene vremena i nepogode još prošle sedmice, ali da je količina padavina tolika da je bilo teško izbjeći poplave.

„Treba gledati realno kada je u pitanju slika atmosfere i ovih nepogoda koje su nas zadesile. One su bile vidljive tri ili četiri dana prije. Zato smatram da smo na vrijeme dali upozorenja građanima i institucijama. Ali, i pored toga ovakve ekstremne pojave ne mogu se izbjeći“, rekao je Krajinović.

„Činjenica je da su količine padavina između 60 i 120 litara [po kvadratnom metru]. Takve padavine su ekstremno visoke i one imaju za posljedicu izlijevanje manjih vodotoka i bujičnih tokova, uključujući Željeznicu i ostale rijeke u ravničarskim predijelima Kantona Sarajevo. To se dešavalo i prije. Ljudski faktor u ovome je sada sveden na minimum. Ovo što nam se desilo jeste priroda. Kada imate u 24 sata skoro tromjesečnu količinu padavina, onda nema tog čovjeka koji će spriječiti ovakve nepogode“.

„Imate Njemačku koja je imala sličnu situaciju i toliko žrtava jer su bile enormno velike količine padavina na tom uskom području. Mi na sreću nismo imali toliku količinu padavina, ali i ovo što je palo [između 60 i 120] napravilo je to što je napravilo. Priroda je, dakle, sada glavni uzrok stanja koje imamo na terenu“, rekao je Krajinović.


Polavljeno naselje Otes

Kiša koja od jučer pada u cijeloj Bosni i Hercegovini izazvala je velike probleme u saobraćaju, dok su mnoga naselja u Sarajevu potopljena, a saobraćaj blokiran.

Kiša koja je padala tokom noći poplavila je saobraćajnice u glavnom gradu BiH, a mnoga sarajevska naselja su jutros pod vodom.

Probleme su napravile i rijeke Željeznica i Tilava što je uzrokovalo poplave u naseljima Otes, Vlakovo, Butmir i drugim mjestima.

U vatrogasnoj službi Kantona Sarajevo rekli su da su poplavljene zgrade i porodične kuće, da su ekipe na terenu i da evakuišu ljude. Ugroženo je između 50 i 70 kuća. Navedeno je da korisnike staračkog doma u tom naselju prebacuju na više spratove.

 

 


Nabujala Miljacka

U centru grada rijeka Miljacka je nabujala, a visok vodostaj primijećen je kod mosta Ćumurija i na Skenderiji.

 

 


Otežan saobraćaj

Usporeno i otežano je saobraćanje na širem području Sarajeva (na području: Bačića, Otesa i Dobroševića) zbog vode na kolovozu.

Zbog izljevanja vode na ceste i klizišta, obustavljen je saobraćaj na dionici Trnovo-Sarajevo, alternativni pravac je preko Igmana, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Saobraćaj je obustavljen i na dionici regionalnog puta Konjic-Boračko jezero.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je jutros crveno upozorenje za obilne padavine, olujan vjetar kao i pojavu klizišta.

Očekivana količina padavina na području Mostara je između 40 i 60, lokalno 80 litara po metru kvadratnom. Istovremeno, u Sarajevu se danas očekuje između 15 i 30 litara po metru kvadratnom.


Poplave u Beogradu

Zbog obilnih padavina koje od jučer ne prestaju u Beogradu vatrogasne ekipe su na terenu, a saobraćaj je usporen jer su ulice prekrivene vodom.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se ujutro i prije podne u sjevernim, zapadnim, jugozapadnim i centralnim krajevima očekuju obilne padavine – od 30 do 50 mm za 24 sata, a u oblasti centralnog i južnog Banata, Beograda, jugozapadne i zapadne Srbije lokalno i više.

Klimatolog Vladimir Đurđević kazao je za medije u Srbiji kiša ne prestaje zbog sudara toplih i hladnih frontova.

“Nalazimo se u toplom sektoru ciklona, zbog toga velika razlika u temperaturi između nas i Ljubljanje, gde je znatno hladnije. U sudara tih toplih i hladnih frontova imamo kišu koja ne prestaje. Planeta je toplija za 1,2 stepena, te je i kod nas toplije. Nije to direktna posledica klimatskih promena. Dešava se da se zaglavi vreme, te se desi da se neko vreme zadrži na nekom područjem. Danas i juče kod nas imamo sličnu situaciju”, kazao je Đurđević.

Regiju su u maju 2014. godine pogodile velike poplave. Od posljedica olujnog vjetra sa kišom, koji je prourokovao poplave i klizišta, poginulo je oko 50 ljudi, najviše u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Nevremenom su bili pogođeni i dijelovi Hrvatske.

Izvor: Al Jazeera i agencije