Vučić se sastao sa Krivokapićem

Premijer Crne Gore je doputovao u utorak u dvodnevnu posjetu Beogradu, a sastao se i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Vučić je sinoć poželio dobrodošlicu Krivokapiću i poručio da Srbija i Crna Gora moraju bolje da sarađuju Foto: Instagram

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem istakao da intenzivan i kontinuiran dijalog na visokom nivou predstavlja glavni preduslov za stvaranje klime boljeg razumjevanja i lakšeg prevazilaženja eventualnih razlika između dvije zemlje.

On je dodao i da Srbija “pridaje poseban značaj daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom, u duhu prijateljstva i međusobnog uvažavanja”, saopštila je pres služba predsednika.

Vučić je posebno naglasio da su dobri odnosi između Srbije i Crne Gore od izuzetnog značaja za stabilnost čitave regije.

“Verujem da delimo mišljenje da do stabilizacije odnosa i njihovog sveukupnog unapređenja može doći ukoliko postoji volja i spremnost za to sa obe strane, uz uzajamno uvažavanje i sagledavanje zajedničkih potreba i interesa”, rekao je Vučić.

Izgradnja infrastrukture

Premijer Crne Gore je izrazio spremnost da se odnosi između dvije države unaprijede u svim aspektima od obostranog interesa i dodao da “Crna Gora pozdravlja strategiju odmjerenih koraka za obostrano korisne odnose dvije zemlje”.

Govoreći o eurointegracijama, Vučić je istakao da Srbija snažno podržava sve zemlje regije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, te da je u tom smislu uzajamna podrška od izuzetnog značaja.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sagovornici su se također složili da postoji obostrani interes za revitalizaciju infrastrukture koja povezuje dvije zemlje, pri čemu su istakli da je od velikog značaja izgradnja putne i željezničke infrastrukture, kao i dalji rad na energetskim projektima, te zajednički nastup na trećim tržištima.

Vučić i Krivokapić su u tom smislu posebno istakli strateški značaj izgradnje autoputa Beograd-Južni Jadran i modernizaciju pruge Beograd-Bar.

Brnabić upriličila doček

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić upriličila je danas svečani doček za premijera Crne Gore.

Premijerka Srbije je dočekala svog crnogorskog kolegu ispred Palate Srbija, uz počasnu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni dvije zemlje.

Brnabić je nakon sastanka sa Krivokapićem razgovarala o infrastrukturnim projektima i jačanju ekonomije, koje donose prosperitet.

Krivokapić je na zajedničkoj kofnerenciji za novinare naglasio da očekuje da će posjeta biti znak dobrog i prosperitetnog puta Srbije Crne Gore na zadovoljstvo obje države i njihovih građana.

Brnabić je rekla da je dogovoreno da obim trgovinske razmene, koij je u 2021. bilo oko 600 miliona eura, što prije dosegne milijardu eura.

“Naše ukupne investicije u Crnu Goru iznose 400 miliona evra što nije beznačajno, ali sam uverena da će što bolji odnosi i dijalog na najvišem nivou, uticati da obim investicija kontinuirano i stablno raste”, rekla je Brnabić koja je navela da je u razgovoru bilo riječi o i euriontegracijama.

‘Dobri odnosi’

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić prilikom susreta sa Krivokapićem istakao je važnost posjete premijera Crne Gore za jačanje bilateralnih odnosa i saradnje dvije zemlje na svim poljima.

“Srbija i Crna Gora kroz istoriju nikada nisu bile jedna drugoj neprijatelji i uvek su bile u bratskim i prijateljskim odnosima“, rekao je Dačić, ukazujući da treba uložiti sve napore kako bi se odnosi u budućnosti ponovo doveli na taj nivo.

Istaknuo o je da Srbija ne želi da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore i da “jedino što je zanima su dobri odnosi i zaštita prava Srba u Crnoj Gori”.

Dobrodošlica Krivokapiću

Vučić je sinoć poželio dobrodošlicu Krivokapiću i poručio da Srbija i Crna Gora moraju bolje da sarađuju.

“Večeras smo u Beogradu poželeli dobrodošlicu premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću. Uveren sam da Srbija i Crna Gora mogu i moraju bolje da saraduju, kako na političkom nivou, tako i na polju ekonomije”, napisao je Vučić na Instagram nalogu, uz fotografiju sa Krivokapićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Krivokapić je doputovao jučer u dvodnevnu zvaničnu posjetu Beogradu, a danas će imati sastanke i sa Brnabić i predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Crnogorski premijer je sinoć rekao da njegov dolazak u Beograd treba da bude početak nove putanje koja će biti obostrano korisni odnosi Srbije i Crne Gore i na blagostanje obje države.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO