Hrvatska poziva Srbiju da otvori arhive i pruži informacije o nestalima

Tomo Medved je rekao da se još traga za 1.853 nestalih, od kojih 520 s područja Vukovarsko-sremske županije, a iz Vukovara 386.

Nedaleko od Vukovara pronađena nova masovna grobnica s najmanje deset tijela (Davor Javorovic/PIXSELL)

Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved ponovo je u petak pozvao Srbiju da otvori svoje arhive i dostavi zapisnike i informacije o tome gdje su posmrtni ostaci nestalih u ratu 90-tih.

On je to rekao novinarima tokom obilaska lokacije u blizini Vukovara, kod deponija uz cestu Pačetin – Bobota, na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci najmanje deset osoba, prenijela je agencija Hina.

“Ovo danas je opet učinjeno bez njihove [Srbije] saradnje i pomoći. Tražimo da nam dostave zapisnike i informacije o tome gdje su posmrtni ostaci da bismo bili još učinkovitiji u procesu pronalaska nestalih osoba”, rekao je Medved.

Francuski predsjednik može utjecati na Srbiju

On je rekao da vjeruje da će francuski predsjednik Emmanuel Macron svojim autoritetom u odnosu prema Srbiji dati svoj doprinos da se konačno otvore arhivi i da Srbija da Hrvatskoj tražene informacije.

Medved je tako odgovorio na pitanje novinara kako može da pomogne Macron koji je jučer u Zagrebu razgovarao sa majkom francuskog državljanina Jean-Michela Nicoliera, ubijenog na Ovčari 1991. i za čijim se posmrtnim ostacima i dalje traga.

Hrvatski ministar je rekao da se još traga za 1.853 nestalih, od kojih 520 s područja Vukovarsko-sremske županije, a iz Vukovara 386.

Izvor: Agencije