Evropska narodna partija: Teritorijalni integritet BiH ne smije doći u pitanje

Moramo koristiti sve raspoložive instrumente kako bi se očuvao Dejtonski mirovni sporazum, kaže zastupnik Michael Gahler

Tenzije su visoke i ne smijemo dozvoliti dalju eskalaciju, kaže Michael Gahler (EPA)

Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ne smije biti doveden u pitanje, saopštila je politička grupa Evropska narodna partija (EPP) u Evropskom parlamentu.

U saopštenju te najveće političke grupacije, koja okuplja zastupnike evropskih konzervativnih i demokršćanskih partija, navodi da će Evropski parlament (EP) večeras raspravljati o eskalaciji tenzija u toj zemlji izazvanoj “secesionističkim aktima lidera bosanskih Srba Milorada Dodika”.

“Tenzije su visoke i ne smijemo dozvoliti dalju eskalaciju. Ova prijetnja je na pragu EU-a. Zašto niko ne preduzima konkretne snažne korake protiv ovih nacionalističkih akata Milorada Dodika? Moramo koristiti sve raspoložive instrumente kako bi se očuvao Dejtonski mirovni sporazum”, izjavio je europarlamentarac Michael Gahler iz redova EPP-a.

‘Fokusirati se na približavanje zemlje EU-u’

Dodik je ranije najavio povlačenje Srba iz federalnih institucija i najavio usvajanje zakona o formiranju zasebnih struktura Srba iz BiH.

“Moraju se poštovati Dejtonski sporazum i njegovo mirovno naslijeđe. U junu je Evropski parlament ponovio svoju nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Institucije i lideri BiH treba da se fokusiraju na približavanje zemlje EU-u kroz pokretanje neophodnih reformi”, dodao je Paulo Rangel, stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Agencije