COVID-19: U Sloveniji se pune bolnice, u Hrvatskoj najviše umrlih u četvrtom valu

U Sloveniji je u posljednja 24 sata preminulo 17, a u Hrvatskoj 73, u BiH 35, u Srbiji 56, a u Crnoj Gori osam zaraženih korona virusom.

Uz vakcinaciju, kao bitne epidemiološke mjere stručnjaci navode i redovno pranje ruku, nošenje zaštitnih maski za lice i održavanje razmaka između osoba (EPA)

U Sloveniji se broj pacijenata na hospitalizaciji i dalje povećava, premda se broj novozaraženih usporava na sedmičnom i dnevnom nivou, a u zadnja 24 sata potvrđeno je 1.389 novih zaraza korona virusom te je preminulo još 17 oboljelih.

Sa 2.730 testiranja potvrđeno je 1.389 zaraza,  što je 50,9 posto pozitivnih nalaza među testiranima, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje, prenosi Hina.

U bolnicama je trenutno 1.162 oboljelih od COVID-19, među njima 276 na intenzivnim odjelima, što je znatno povećanje u odnosu na stanje od prije sedam dana, kada je bilo 1.008 hospitaliziranih i 229 na intenzivnim odjelima.

Prije sedam dana zabilježeno je 1.815 zaraza, uz 53,1 posto pozitivnih nalaza, pa se čini da se trend rasta četvrtog vala epidemije možda smiruje, premda je stanje u bolnicama i dalje dramatično.

U Hrvatskoj 1.327 novozaraženih

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 1.327 novih slučajeva zaraze korona virusom, uz manji broj testiranih, a umrle su 73 osobe, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj umrlih u posljednja 24 sata do sada je najviši u četvrtom valu pandemije, dok je apsolutni rekord po broju umrlih, njih 92, zabilježen 16. decembra prošle godine.

Trenutno je skoro 30.000 aktivnih slučajeva COVID-19, što su zdravstvene vlasti upjele zabilježiti.

Među njima su 2.583 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 324 pacijenta, prema posljednjim podacima.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) su poručili u ponedjeljak da je korona virus opasnost za sve, ali su vakcinisani ipak zaštićeniji, pozivajući građane da se vakcinišua.

Uz vakcinaciju, kao bitne epidemiološke mjere navode i redovno pranje ruku, nošenje zaštitnih maski za lice i održavanje razmaka između osoba, kao i što kraće zadržavanje u zatvorenim prostorima s više osoba, posebno u ovom hladnijem dijelu godine.

U Bosni i Hercegovini još 35 umrlih

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata registrirano je 364 slučaja zaraze korona virusom, dok je zabilježeno 35 smrtnih slučajeva.

S više do 12.000 preminulih od početka pandemije, Bosna i Hercegovina ima jednu od najvećih stopa smrtnosti u svijetu od posljedica korona virusa na milion stanovnika, a crne brojke prati niska stopa vakcinisanih.

U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine od decembra su najavili nova epidemiološka pravila, po kojima će svi zaposleni u javnim službama morati imati dokaz da su vakcinisani ili da su preboljeli COVID-19, a ukoliko ga nemaju, morat će se testirati o svom trošku.

Pravila “vakcinisan-testiran-prebolio” u tom dijelu zemlje počet će se primjenjivati od 20. decembara.

Zdravstvene vlasti u bh. entitetu Republika Srpska još uvijek nisu iznijele utvrđen plan novih epidemiološih mjera.

Srbija: Registrovan 2.771 novi slučaj

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan 2.771 novi slučaj korona virusa, od 14.946 testiranih uzoraka.

Preminulo je još 56 oboljelih.

Na respiratorima se nalazi 213 pacijenata.

Crna Gora: Mogućnost uvođenja COVID potvrde

U Crnoj Gori je preminulo osam osoba, a ukupno su registrirana 253 novopozitivna slučaja, priopćeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Analizirano je 1.457 uzoraka na korona virus.

U toj zemlji prvu dozu vakcine dobilo je 59 posto punoljetnog stanovništva, a drugu dozu njih 55 posto.

U povodu najavljene mogućnosti da Vlada Crne Gore od 1. decembra uvede obvezu posjedovanja nacionalne COVID potvrde za zaposlene u javnoj upravi, odnosno mogućnosti da se zaposlenima u zdravstvu, prosvjeti, vojsci i policiji onemogući dolazak na posao bez potvrde, Izvršni odbor Sindikata državnih službenika i namještenika te zemlje traži preispitivanje svrsishodnosti njihove primjene.

Kosovo: Bez smrtnih slučajeva

Na Kosovu je registrovano deset zaraženih korona virusom.

Iz Ministarstva zdravlja Kosova saopšteno je da je testiran 1.231 sumnjiv uzorak i da nisu zabilježeni smrtni slučajevi.

Od početka epidemije na Kosovu je testiran 1.304.131 uzorak, od kojih je 161.006 rezultiralo pozitivno.

Od početka pandemije preminule su 2.982 osobe.

Od početka vakcinacije dato je 1.602.881 doza vakcine.

Do danas je 754.429 građana primilo drugu dozu, odnosno 42 posto stanovništva.

S. Makedonija: Preminulo 13 osoba

U Sjevernoj Makedoniji utvrđeno je 155 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Preminulo je 13 oboljelih, javila je Milka Smilevska, reporterka Al Jazeere iz Skoplja.

U zemlji je 8.300 aktivnih slučajeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije