Federacija BiH u decembru uvodi obavezne COVID potvrde

U Bosni i Hercegovini je do četvrtka potvrđeno više od 12.000 preminulih od posljedica korona virusa od početka pandemije.

Vlada Federacije je podržala prijedlog Kriznog štaba o uvođenju pravila 'vakcinisan-testiran-prebolio' (Armin Durgut / PIXSELL)

U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine od narednog mjeseca na snazi će biti nova epidemiološka pravila, po kojima će svi zaposleni u javnim službama morati imati dokaz da su vakcinisani ili da su preboljeli COVID-19, a ukoliko ga nemaju, morat će se testirati o svom trošku.

Vlada Federacije odlučila je u četvrtak podržati prijedlog Kriznog štaba tog entiteta o uvođenju pravila “vakcinisan-testiran-prebolio”, potvrdio je novinarima pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, pojašnjavajući kako će se nove mjere početi primjenjivati od 20. decembara, jer je procjena kako će toliko vremena trebati za potrebne pripreme i prilagođavanje unutar zdravstvenog sistema.

“Poslodavac će odlučiti što će s onima koji ne budu imali ispunjen jedan od ova tri uvjeta”, kazao je on, dodajući kako je cilj novih mjera što prije normalizirati život u zemlji kroz suzbijanje širenja zaraze.

Entiteti vode zasebne politike

Svaki entitet u Bosni i Hercegovini vodi samostalnu politiku donošenja mjera suzbijanja zaraze.

Vlasti bh. entiteta Republika Srpska još nisu odlučile uvesti dodatna ograničenja, iako se i tamo, kao i u Federaciji, osjete teške posljedice četvrtog vala pandemije prouzrokovane korona virusom.

U Bosni i Hercegovini je do četvrtka potvrđeno više od 12.000 preminulih od posljedica korona virusa od početka pandemije.

Sa 367 smrtnih slučajeva na 100.000, Bosna i Hercegovina je treća najpogođenija država na svijetu, nakon Perua i Bugarske, prema podacima američkog Univerziteta “Johns Hopkins”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada