Preminuo novinar i publicista Zija Dizdarević

Dizdarević je bio aktivno prisutan u medijskom prostoru više od pedeset godina.

Savez novinara BiH proglasio je Ziju Dizdarevića novinarom godine 2001. (Fena)

U Sarajevu je danas u 75. godini preminuo novinar i publicista Zija Dizdarević.

Dizdarević je bio aktivno prisutan u medijskom prostoru više od pedeset godina.

Obavijest o terminu posljednjeg ispraćaja biće objavljena nakon kremacije. Porodica će primati izraze saosjećanja na groblju primjereno epidemiološkoj situaciji, saopćio je njegov sin Bojan Dizdarević.

Zija Dizdarević je rođen 1947. godine u Fojnici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine.

Najduži dio karijere proveo je u Radio Sarajevu (između 1970. i 1995. godine), kao reporter, komentator, urednik. Bio je i urednik kultnog Sarajeva 202, te odgovorni urednik Radioprograma. Radio je poslove glavnog i odgovornog urednika i direktora Radio Sarajeva, i po tim funkcijama bio je član Poslovodnog odbora Radiotelevizije Sarajevo. Predsjedavao je i Programskim odborom za radio Jugoslovenske radiotelevizije.

Posljednji je glavni i odgovorni urednik sedmičnika Komunist – izdanje za BiH.

Sarađivao sa više medija

Dizdarević je od 1995. do 2011. radio u listu i novinskoj kući Oslobođenje kao komentator, politički analitičar i kolumnista. Pisao je za sedmična izdanja Oslobođenja (Svijet, Nedjelja, Dani).

Pisao je analize za Radio BH i mini komentare za Federalnu televiziju. Bio je komentator u riječkom Novom listu, Bosanskoj pošti (list za bh. dijasporu), Radiju Deutsche Velle, a napise mu je prenosio i beogradski Danas i tršćanski Il piccolo.

Dizdarevićevi tekstovi mogu se naći na brojnim stranicama interneta. U posljednje vrijeme najčešće je pisao za portale radiosarajevo.ba i tačno.net. Analize i komentare objavljivali su mu i nezavisni beogradski portali profesionalnog kredibiliteta.

Autor je knjiga Izmišljeni grijeh – sudbina jednog teksta – (Blicdruk, 2012. i 2017,), Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova (Media centar, Sarajevo, 2017.), a  jedan je od urednika i koautor publikacije Radio Sarajevo (Media centar, Sarajevo, 2015.), koja je na Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu dobila nagradu za izdavački poduhvat godine.

Dizdarević je sarađivao je sa Media centrom i Media planom – na monitorinzima, analizama i evaluacijama medija, obuci mladih novinara i redakcija. Predavao je u Visokoj školi novinarstva Media plana u Sarajevu.

Savez novinara BiH proglasio je Ziju Dizdarevića novinarom godine 2001.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada